Fit & Gezond

Pollenseizoen is officieel begonnen: els en hazelaar veroorzaken eerste piek

Print
Pollenseizoen is officieel begonnen: els en hazelaar veroorzaken eerste piek

Foto: Shutterstock.com

Het pollenseizoen is begonnen. Het federale onderzoekcentrum Sciensano heeft zaterdag een eerste piek in de concentratie van stuifmeel van de els en de hazelaar vastgesteld. Daardoor start de risicoperiode voor mensen met een pollenallergie.

Door de lage temperaturen en de neerslag in januari heeft het tot deze zaterdag geduurd eer dat de eerste bomen stuifmeel konden verspreiden, maar “de katjes van deze bomen, de mannelijke bloemwijzen die de pollen produceren, waren al eind december zichtbaar”, aldus de federale wetenschappelijke instelling. Die heeft een piek vastgesteld van 125 pollenkorrels/m³. Over het algemeen blijft de timing van dit pollenseizoen vergelijkbaar met vorige jaren.

Begin van pollenseizoen

Het zijn de els en de hazelaar die zoals gewoonlijk het begin van het pollenseizoen hebben afgetrapt. “De komende weken kunnen nog meerdere pieken verwacht worden, aangezien deze twee boomsoorten hun bloeiperiode nog verder zetten tot ongeveer midden maart.”

De meest allergieverwekkende boomsoort, de berk, zal pas tussen maart en april zijn stuifmeelkorrels beginnen verspreiden. Toch kan het zijn dat mensen met een berkenpollenallergie nu al symptomen ervaren. Dat komt doordat de els, de hazelaar en de berk tot dezelfde familie behoren, waardoor er gelijkenissen zijn tussen de verschillende pollentypes, verklaart Sciensano nog.

Het stuifmeelseizoen van de grassen, oftewel het ‘hooikoortsseizoen’, begint pas in mei.

Niet te missen