Peer en Oudsbergen klaar voor paddentrek

Print
Peer - Eind januari en begin februari werden door vrijwilligers van Natuurpunt Meeuwen-Gruitrode en Peer paddenschermen opgesteld aan ’t Broek in Meeuwen, langs de Brogelerweg in Ellikom, aan de Noordweg en aan de Steenweg op Wijchmaal in Peer (foto).

Van bij een temperatuur van 8 graden gaan de padden, kikkers en salamanders op stap om zich voort te planten op de plaats waar ze verwekt zijn. Daarbij moeten ze straten en wegen oversteken waarbij ze, komend uit hun winterslaap, door hun traagheid overreden kunnen worden. Deze schermen en de bereidwillige handen van de vrijwilligers helpen de beestjes veilig de weg over te steken.

In Peer langs de Noordweg kunnen de amfibieën via tunnels op eigen kracht de overkant bereiken. In 2018 werden op deze drie plaatsen 7.989 amfibieën overgezet. Deze lokale acties zijn een bijdrage tot behoud van populaties van deze nuttige dieren en zijn een buffer tegen verlies van biodiversiteit door de klimaatverandering.

Aan ’t Broek in Meeuwen zijn er onder begeleiding van vrijwilligers publieke paddenoverzetacties op zaterdag 2, 9, 16 en 23 maart, telkens om 20 uur. Samenkomst op het kruispunt Gestelstraat/Kolisbergen in Oudsbergen. Hou er rekening mee dat amfibieën pas trekken wanneer het vochtig weer is en warmer is dan 7° C.

Info bij Jan Paesen (0476/35.19.38) of Freddy Janssens (0476/30.67.64)

Externe links

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio