Neos Borgloon bezoekt tentoonstelling '1.000 jaar Graafschap Loon'

Print
Neos Borgloon bezoekt tentoonstelling '1.000 jaar Graafschap Loon'

Foto: Johnie Vanhees

Borgloon - Vele Lonenaren kennen de geschiedenis van het Loonse verleden nauwelijks, ook in het onderwijs blijkt het Limburgs verleden amper een voetnoot waard. Daarom besliste het bestuur van Neos Borgloon een bezoek te brengen aan de tentoonstelling '1.000 jaar Loon' in Alden Biesen.

Om de millennium-viering (2018) van deze oude feodale entiteit Loon te vieren, organiseert de Landcommanderij Alden Biesen in Bilzen de tentoonstelling 'Limburg tussen staf en troon, 1.000 jaar graafschap Loon’.
Het graafschap Loon ontstond omstreeks 1018 – duizend jaar geleden - en eindigde in 1795, Het graafschap Loon was één van de circa 330 graafschappen die vanaf circa 1000 gekend zijn in het gebied van het voormalige Karolingische Rijk. Want ooit bloeide hier haast vier eeuwen het graafschap Loon. Door leenbanden met de prins-bisschoppen van Luik en de Duitse keizer speelden de graven van Loon een aanzienlijke rol in Europa. Zo wisten ze door een uitgekiende huwelijkspolitiek verre graafschappen te bemachtigen: Rieneck (Beieren) in de schaduw van de Duitse keizer, Chiny op de grens met Frankrijk en zelfs even het graafschap Holland.
Schilderijen, miniaturen, zegels, munten, beeldhouwwerken en archivalia uit binnen- en buitenland worden geëxposeerd, samen met maquettes, kaarten, foto’s en tal van interactieve toepassingen. De Loonse Neos-leden genoten van deze leerrijke en aangename namiddag.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio