Kleuteronderwijzer in spe Joeri twijfelt tussen PXL en UCLL

PXL of UCLL: Welke hogeschool past het best bij mij?”

PXL of UCLL: Welke hogeschool past het best bij mij?”

Joeri Swerts (18) wil kleuteronderwijs studeren, maar weet nog niet aan welke school. Foto: Karel Hemerijckx

Heusden-Zolder / Beringen -

Joeri Swerts (18) uit Heusden-Zolder is laatstejaarsleerling elektromechanica aan het Spectrumcollege in Beringen. Volgend jaar wil hij een compleet andere richting uit, namelijk die van het kleuteronderwijs. In Limburg kan je die opleiding volgen aan hogescholen PXL en UCLL. “Hoe beslis ik aan welke school ik de opleiding kleuteronderwijs ga volgen?”, vraagt Joeri zich af.

Video: Karel Hemerijckx

“In je keuze voor een bepaalde hogeschool moet je onder andere rekening houden met accenten in het curriculum van je opleiding”, zegt Marc Hermans, departementshoofd van PXL-education. “Denk bijvoorbeeld aan het aantal stages en de begeleiding ervan, en de specifieke onderwijsvakken die je moet volgen.”

Ook de onderwijsmethodes kunnen volgens Hermans verschillen. “Zo kan er bijvoorbeeld eerder docerend of juist interactief lesgegeven worden. Er kan bovendien vertrokken worden vanuit authentieke situaties, of er kan gekozen worden voor een theoretische aanpak. Het aantal zelfstandige uren en contacturen kan eveneens verschillend zijn.”

Tot slot zijn er ook nog organisatorische verschillen tussen scholen. “Het aantal lesweken en stages, de lesuren en de uurroosters en het aantal examenperiodes kunnen verschillen”, vertelt Hermans. “Wat de tewerkstelling betreft, kan je in elk onderwijsnet aan de slag, ongeacht de school waar je je diploma haalt.”

Joëlle Schepers, studiebegeleider bij hogeschool UCLL, raadt aan om op voorhand grondig de websites en brochures van de verschillende scholen te bestuderen.

Bereikbaarheid

“Ga naar de verschillende openlesdagen en infodagen. Daar heb je de kans om via individuele gesprekken met docenten en studenten het curriculum en de aanpak beter te leren kennen. Je kan er ook de sfeer opsnuiven.”

De bereikbaarheid van de campus is volgens Erik De Winter, verantwoordelijk voor studievoorlichting bij hogeschool UCLL, een slechte raadgever. “Soms doe je beter een extra inspanning om op de campus te raken, als je denkt dat die campus beter bij je past. Ook je vrienden volgen is niet altijd een aanrader.”

In Limburg wordt de lerarenopleiding kleuteronderwijs aangeboden door hogescholen PXL en UCLL. Bij de PXL liggen de accenten onder meer op veel en gevarieerde stages, onderwijsactiviteiten die aansluiten bij de klaspraktijk en interactieve lessen in kleine groepen. “Onze schoolcultuur kenmerkt zich vooral door een korte lijn en informele communicatie tussen studenten en lectoren”, zegt Hermans.

Aan de UCLL kan je zelfs kiezen tussen twee verschillende trajecten voor de bachelor kleuteronderwijs. “Naast de reguliere aanpak heb je ook de proeftuin, die een totaal andere aanpak voorschotelt. Er wordt geëxperimenteerd met nieuwe werk- en leervormen, er is veel ruimte voor eigen inbreng en je gaat ook op ontdekking buiten de schoolpoort”, vertelt Evy Weijs van de lerarenopleiding.