Emotionele Schauvliege neemt ontslag als minister

Print

Een erg emotionele Joke Schauvliege neemt ontslag als minister na de klimaatspeech over ‘een complottheorie’.

Joke Schauvliege heeft haar ontslag gegeven. Daarbij kon ze haar tranen niet bedwingen. De sms-actie die vorige week werd gelanceerd en waardoor ze duizenden berichten krijgt, heeft haar genekt. “Ik kan zelfs niet meer met mijn gezin communiceren”, zei ze. Wie haar opvolgt of wie haar bevoegdheden overneemt, is nog niet duidelijk.

De actie werd opgezet door Act For Climate Justice. Daarbij werd niet alleen Schauvliege geviseerd, maar ook de andere klimaatministers. De sms’en bleven trouwens maar binnenkomen. Die ‘telefoonhacking’ zorgde er volgens haar ook voor dat ze dit weekend uit de bocht ging in de toespraak bij boerensyndicaat ABS. Ze kon niet meer normaal functioneren. Ze is anders ook wel trots op wat ze wel gerealiseerd heeft. “De luchtkwaliteit is verbeterd, de CO2-uitstoot is gedaald”.

Na een steunbetuiging van voorzitter Wouter Beke, nam Joke Schauvliege op een persconferentie zelf het woord om haar ontslag aan te kondigen. Over de speech waar het allemaal om draait, zei Schauvliege nog: “Ik heb een niet gecontroleerd bericht voor waar aangenomen.”

Er is nog geen opvolger bekendgemaakt. Schauvliege trekt wel de Oost-Vlaamse lijst voor het Vlaams Parlement bij de verkiezingen in mei.