Limburg bedekt met sneeuwtapijt

Print

De sneeuw houdt deze mensen niet tegen op de Finse piste in Pelt. Foto: path

Vannacht heeft het opnieuw gesneeuwd, en deze keer heeft onze hele provincie een laag gekregen. Er ligt op de meeste plaatsen tussen de twee en vijf centimeter sneeuw. Het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt voor gladde wegen.

De sneeuwzone heeft ons land ondertussen weer verlaten. Hier en daar kan er nog lichte neerslag in de vorm van smeltende sneeuw of motregen vallen.

Limburg bedekt met sneeuwtapijt
De meeste wegen en fietspaden zijn vrijgemaakt. Foto: path

“Omdat de sneeuwzone Vlaanderen ruim voor de ochtendspits heeft verlaten, hadden de strooidiensten alle tijd om de wegen te behandelen. Vannacht werd 1.400 ton strooizout gebruikt om de wegen sneeuw en ijsvrij te maken”, meldt het Agentschap Wegen en Verkeer.

Ondanks dat de wegen er relatief goed bijliggen, kan hier en daar nog sneeuw zijn achtergebleven. De wegdektemperaturen zullen pas in de loop van de ochtend boven het vriespunt komen, waardoor er kans is op lokale gladheid. De lichte neerslag die op sommige plaatsen kan vallen, kan aanvriezen op het bevroren wegdek.

Het AWV raadt iedereen aan om het rijgedrag aan te passen: voldoende afstand houden en de snelheid matigen.

Video: sm

Weinig problemen onderweg

De sneeuw leidt tot weinig problemen in de ochtendspits. De NMBS meldt hier en daar enkele technische defecten, zowel aan de treinen zelf als aan de infrastructuur, maar nergens moest het treinverkeer volledig onderbroken worden. De Lijn waarschuwt dat de bussen in heel Limburg met lichte vertragingen rijden.

Ook automobilisten kunnen vlot rijden: het Vlaams Verkeerscentrum heeft het over een relatief rustige ochtendspits. Rond 8 uur stond er zowat 100 km file. “Praktisch overal waren de wegen sneeuwvrij bij de start van de ochtendspits. Enkel in Limburg was dat niet overal het geval, maar intussen zien we dat ook daar de wegen sneeuwvrij zijn”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

Enkel op de E17 in Destelbergen, richting Gent, is het ruim een uur aanschuiven. Daar zijn twee van de drie rijstroken dicht door een defecte vrachtwagen. Die vrachtwagen is intussen getakeld, maar het blijft aanschuiven.

Zachter

Op een vlaagje na wordt het vrijdagochtend droog met lage wolken, nevel of mist die op vele plaats gevormd kunnen worden. Later op de dag wordt het gedeeltelijk tot zwaarbewolkt, en lokaal kan er een regenbuitje vallen. Het wordt zachter, bij maxima van 1 tot 6 graden. In de Ardennen kunnen de lage wolken hardnekkig blijven hangen. Dat meldt het KMI.

Vrijdagavond en -nacht is het nog altijd meestal bewolkt, met kans op een lichte bui van regen of smeltende sneeuw. Na middernacht is er in de zuidoostelijke landshelft kans op smeltende sneeuw en later op sneeuw, waarvan opnieuw enkele centimeters kunnen blijven liggen. De minima liggen tussen -1 en 2 graden.

Zaterdag blijft bewolkt, met maar enkele plaatselijke opklaringen. In Hoog-België hangt er nevel of mist en kan er nog af en toe smeltende sneeuw of sneeuw vallen. Aan zee is er kans op enkele regenbuien. Elders blijft het meestal droog. De maxima schommelen tussen -1 graad in de Hoge Ardennen en 6 graden aan zee.

Op zondag krijgen we een afwisseling van zon en wolken, bij overwegend droog weer. De maxima blijven dezelfde: tussen -1 graad in de Ardennen en 6 graden aan de kust. Maandag is het vaak droog met opklaringen. Later neemt de bewolking toe en brengt een nieuwe storing smeltende sneeuw in Laag-België en sneeuw op de hoogten. Maxima van -2 graden in de Ardennen tot +3 graden in het centrum.