Belgen kennen loting en speelschema voor Davis Cup-duel tegen Brazilië, Arthur De Greef heeft strijdplan klaar

Print
Belgen kennen loting en speelschema voor Davis Cup-duel tegen Brazilië, Arthur De Greef heeft strijdplan klaar

Foto: BELGA

Arthur De Greef (ATP 202) en Kimmer Coppejans (ATP 195) kijken respectievelijk de Brazilianen Thiago Monteiro (ATP 107) en Rogerio Dutra da Silva (ATP 139) in de ogen tijdens de eerste dag van de kwalificatieronde van de Davis Cup (1 en 2 februari) op het gravel van Uberlandia. Dat is het resultaat van de loting van donderdag.

Dubbelpartners Sander Gille en Joran Vliegen treffen de dag nadien met Bruno Soares (ATP 5 dubbel) en Marcelo Melo (ATP 12 dubbel) twee regelrechte kleppers. Soares heeft al dertig dubbeltitels op zijn palmares, waarbij dit jaar in Sydney met Jamie Murray. Melo toonde zich al 32 maal de beste. Na het dubbelspel volgt de partij tussen Monteiro en Coppejans. Het duel tussen De Greef en Silva sluit de reeks.

Kapitein Johan Van Herck kan zoals bekend niet rekenen op sterkhouders David Goffin (ATP 21) en Steve Darcis (ATP 313). Ook vaste waarde Ruben Bemelmans (ATP 132) ontbreekt in Zuid-Amerika.

Nieuw format

De Davis Cup is vanaf dit jaar in een nieuw format gegoten. Achttien landen zullen in november, op het einde van het seizoen, in een toernooi van een week op één locatie strijden om de titel. Als België wint tegen Brazilië, heeft het zijn ticket voor de finaleweek beet. Ontmoetingen in de Davis Cup worden voortaan op twee dagen afgewerkt, en er wordt nog maar naar twee winnende sets gespeeld.

Arthur De Greef heeft strijdplan klaar

Arthur De Greef opent vrijdag (19u Belgische tijd) dus tegen Thiago Monteiro. "Gezien de speelomstandigheden en de hoogte (900 meter, red) zal ik zo solide mogelijk moeten spelen", blikt hij vooruit. "Ik moet directe fouten vermijden zodat hij zo weinig mogelijk punten cadeau krijgt. Fysiek zal ik heel veel intensiteit aan de dag moeten leggen. Het wordt een groot gevecht."

Dat De Greef de spits moet afbijten, stoort hem niet. "Ik zal als eerste in de ambiance treden maar dat verandert niet veel. Ik ben op zijn minst zeker dat mijn wedstrijd op het afgesproken uur zal starten. Daardoor moet ik niet wachten in de kleedkamer. Dat is niet slecht voor mij", zegt De Greef.

De 26-jarige Greef wordt dit seizoen begeleid door ex-prof Kristof Vliegen. Sinds de start van het jaar won De Greef nog maar een van zijn vier matchen. Hoewel hij niet ontevreden is, geeft de Belgische nummer 4 op de ATP-ranking toe dat "zeges, vooral met grote inzet zoals in de Davis Cup, het seizoen 2019 echt kunnen lanceren."

Het speelschema:

. Vrijdag 01/02:

Thiago Monteiro (Bra) - Arthur De Greef (BEL)

Rogerio Dutra da Silva (Bra) - Kimmer Coppejans (BEL)

. Zaterdag 02/02:

Bruno Soares/Marcelo Melo (Bra) - Sander Gille/Joran Vliegen (BEL)

Thiago Monteiro (Bra) - Kimmer Coppejans (BEL)

Rogerio Dutra da Silva (Bra) - Arthur De Greef (BEL)