COLUMN: De uil van Romsée

Print
Kortessem - Jo Lambrechts schrijft een column over het dagelijkse leven in Kortessem.

Als je van het kruispunt in Kortessem richting Tongeren rijdt, zie je rechts het Belle-Vue bos. Tegenover de ingang staat een romantisch kasteeltje in neobarokke stijl. Het kasteel Romsée. Het heeft een vrijstaand koetshuis en een park van één hectare groot. Dit werd in 1903 gebouwd door advocaat Jozef Romsée. Zijn zoon Gérard werd geboren in Guigoven in 1901. Gérard Romsée groeide in de jaren 40 op tot een van de meest vooraanstaande figuren van de Vlaamse beweging. Hij werd zelfs Gouverneur van Limburg en tijdens de Tweede Wereldoorlog secretaris-generaal van Buitenlandse zaken. Hij werd door de Duitsers als Oorlogsminister aangesteld. Tijdens de repressiejaren werd hij veroordeeld tot de doodstraf. Later werd dit omgezet tot levenslang, doch in 1966 bekwam hij eerherstel. Hij stierf in 1976. Wellicht is dit de grootste politicus die Kortessem ooit kende!
Na de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel verkocht en was er een restaurant en later een café. Het evolueerde zelfs tot bar met meisjes van lichte zeden. Als kind herinnerde ik mijn natuurlijk nog dat daar een bordeel was. Achter het oude hek en veel struikgewas stond het kasteeltje met vaak verborgen auto’s van rijke lui. Mijn vriend René, verwarmingsinstallateur, vertelde me ooit dat destijds de verwarming stuk was in de winter en hij daar moest gaan depanneren. Die zedige dames hadden hem zelfs in natura willen betalen. Hij was geen uil en liet zich natuurlijk cash betalen. Mijn voormalige huisarts vertelde me dat hij ooit op 1 april werd opgebeld om iemand op Tongersesteenweg 76 in Guigoven te gaan naaien. Als arts ben je verplicht naar een patiënt(e) in nood te gaan. Doch wat baten kaars en bril als den uil niet zienne wil….
Dit bordeel is eind de jaren 70 ter ziele gegaan en later is er nog een dierentuin gekomen. De laatste bewoner Valeer Visscher wist dat er nog een boek van 300 bladzijden over werd geschreven. Ook het rioleringsbedrijf Rioolrat heeft het kasteeltje nog jaren gehuurd. Helaas werd het niet goed onderhouden en zienderogen takelde het af. Het is altijd eigendom gebleven van de erfgenamen van Gérard Romsée.
Vanaf 2016 heeft het domein een tijdje te koop gestaan. Een nieuwe eigenaar heeft het uiteindelijk gekocht en het werd volledig authentiek gerestaureerd. Ook het park en de nieuwe metalen omheining aan de Tongersesteenweg sieren vandaag de mooie weg. Opvallend is wel dat de grote eiken boom voor het kasteel plots was veranderd in een houtsculptuur van een uil. Een ongelofelijk mooi kunstwerk van 3 m hoog. Via de sociale media werd deze uil al vlug door iedereen gespot. Miek Jorissen repliceerde naar de uil van wijlen dorpsfiguur Fausto. Anderen hoe een oude boom nieuw leven krijgt…Schitterend toch?


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio