© Marc Dedecker

© Marc Dedecker

thumbnail: null
thumbnail: null

Neos Zutendaal op de schoolbanken voor een les over het nieuwe erfrecht

Sinds Napoleon in navolging van de Romeinen erfeniswetten in het leven riep om koele afrekeningen tussen welgestelde families te beëindigen of om zijn schatkist te spijzen, ondergingen de wetten al regelmatig gedaanteveranderingen. Ook vorig jaar was dat het geval. Op 24 januari was notaris Ann Berben daarom te gast op de Lieteberg. Zij lichtte de nieuwe erfenissenwet toe en slaagde er met sprekend gemak in de complexiteit verstaanbaar over te brengen.

Marc Dedecker

Erven is leuk. Het vergemakkelijkt het leven en vergroot mogelijk onze dankbaarheid, tenminste als het verstandig wordt uitgevoerd. Ruim 60 Neos-leden kwamen door sneeuw en ijs om te horen wat de vernieuwde wet vanaf 1 september 2018 in petto heeft. Want veranderd is er wel wat. "Minister Geens zat nooit stil", zuchtte de Zutendaalse notaris. Wetsdomein na wetsdomein werd geactualiseerd en het erfrecht was een van de belangrijkste. Eén met meer vrijheden. Onder andere om de helft van je vermogen weg te geven aan wie je dat verkiest.

De nieuwe wet maakt het daarnaast onder andere mogelijk om ons nalatenschap nog voor ons overlijden te regelen. Het blijft wel verstandig te rade te gaan bij een notaris. Wanneer bijvoorbeeld vooraf niet geweten is of er schulden zijn, aanvaardt men best onder voorrecht van boedelbeschrijving. Dit is een procedure waarbij men nooit meer schulden zal moeten betalen dan het actief dat men erft.

En dan zijn er tenslotte nog altijd successierechten (lees: belastingen). Hun tarief kan aardig oplopen en misschien is het daarvoor alleen al goed eens langs te lopen bij je notaris. Van een eerste schijf van 50.000 euro gaat 3 procent naar vadertje staat, en dat loopt op tot 9 procent voor een bedrag tot 250.000 euro en voor een nog hoger bedrag tot 27 procent, althans bij erfenissen in rechte lijn. En zo werd 24 januari een leerrijke dag voor de senioren in Zutendaal.

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio