© Marc Vos

RECENSIE: Bib Your Friday Special gitaar met Tim Finoulst & Patrick Steenaerts @ Bibliotheek Genk met - 25/01/19

Bib your Friday in het atrium van de Genkse stadsbibliotheek stond vrijdag 25 januari geheel in het teken van de gitaar en ook een beetje in het teken van de muziek van Neil Young.

Marc Vos

Nadat we hele fijne dingen hadden gehoord van de leerlingen GA voor Kunst onder begeleiding van leerkracht en gitaarmaestro Costa Arvanitidis, kregen we virtuozen te horen, die ons nog maar eens te meer van overtuigen dat je met twee gitaren een wondere wereld kan oproepen.

Wat de Genkse Tim Finoulst en Patrick Steenaerts brachten, overtrof onze verwachtingen. En dan hebben we ze beide al meermaals live aan het werk gehoord. Hun set bestond voornamelijk uit instrumentale interpretaties van Neil Young classics, doch er kwamen ook enkele eigen composities aan bod, die beslist niet moesten onderdoen voor wat ze met de songs van Neil Young deden.

After The Goldrush was zeer mooi, maar hun lange versie van 'Tell Me Why' deed onze oren wel echt flapperen van genot, want hier werd Neils muziek een beetje heruitgevonden, binnenste buiten gekeerd, aangevuld met uitbreidingen en improvisaties die de meester misschien wel zelf zouden verbazen, en op het einde gewoon weer teruggevoerd naar de mooie, vertrouwde melodielijnen zoals we die zo goed kennen door de talloze draaibeurten van het album 'After The Gold Rush'.

Kijk, dat is nu het mooie als je jazzmuzikanten met een rocknummer laat 'jongleren'. Dan hoor je dingen in een nummer die er niet inzaten, maar die er wel verdomd goed bij passen. Passie, concentratie en avontuur staan dan voorop, en op die manier kan muziek van alles worden, maar nooit saai.

Voor 'Rockin’ In The Free World' maten beide muzikanten zich een iets ruiger gitaartintje aan, uiteraard door het nummer zelf, maar eenmaal vertrokken sloegen ze toch weer knappe zijpaadjes in, lieten ze hun gitaren met ‘elkaar praten’ (net zoals Neil dat zelf ook zo mooi doet met zijn 'Crazy Horse'-gitarist Poncho Sampedro), interageren en elkaar uitdagen, om elkaar tot groter hoogten te stuwen – om iets later toch weer de bekende patronen op te pikken, zodanig zelfs dat ik me enkele keren heb moeten inhouden om niet keihard het bekende refrein mee te brullen, iets wat ik - gelukkig voor de andere aanwezigen - toch net op tijd heb weten te onderdrukken. En dan wordt een nummer van een van je helden dat je bijna beu gehoord bent (wegens trop is teveel) toch weer heel spannend en aantrekkelijk.

Goed concert. En dat alles voor nul komma nul euro. Hulde aan de Genkse bib - waar de akoestiek trouwens voortreffelijk is - voor deze originele muzikale aanpak. Beter kan een weekend niet beginnen…

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio