70.000 betogers op Klimaatmars, 16 administratieve aanhoudingen

In Brussel vindt vanmiddag de tweede grote Klimaatmars plaats. Eindbestemming van de betoging is ditmaal het Luxemburgplein, midden in de Europese wijk. Daarmee willen de betogers druk zetten op Europa, dat volgens hen het voortouw moet nemen in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Er zouden volgens de politie al zo’n 70.000 deelnemers geteld zijn.

jvh, jvr

Volgens de politie zouden er omstreeks 15 uur zo’n 70.000 betogers deelnemen aan de Klimaatmars. De kop van de klimaatmars is iets voor 15.00 uur aangekomen aan het eindpunt: de grote esplanade voor het Europees Parlement. De menigte zal daar door verschillende sprekers toegesproken worden. Onder anderen de organisatoren van Rise for Climate, activiste Anuna De Wever en econoom Pierre Larrouturou zullen speechen.

Aanhoudingen

Bij de actie aan het kruispunt Kunst-Wet in Brussel zijn zestien mensen administratief aangehouden. Ze werden opgepakt omdat ze de neutrale zone nabij het federaal parlement niet wilden verlaten, zegt Ilse Van de keere, woordvoerster van de lokale politie van Brussel.

Aan het kruispunt vond een protestactie plaats tegen de “inertie van de autoriteiten” tegenover de uitdagingen van de klimaatverandering, na een oproep van het collectief Act for Climate Justice. Die actie is intussen afgelopen, de deelnemers sluiten zich aan bij de klimaatbetoging.

Hot topic

Dat het klimaat een hot topic is, bleek al bij de vorige grote klimaatmars op 2 december: toen daagden 65.000 betogers op in Brussel, veel meer dan de organisatoren zelf verwacht hadden. En bij de wekelijkse betogingen van de zogenaamde “klimaatspijbelaars”, stroomden 35.000 leerlingen en studenten naar de hoofdstad.

Aan de vorige mars ging weliswaar meer voorbereiding en mobilisatie vooraf, onder meer via flyers en via verschillende jeugdbewegingen. Maar ook voor vandaag hebben KSA en Chiro opgeroepen mee te betogen. “We hopen dan ook dat alle aandacht van de afgelopen dagen voor meer volk zorgt”, zegt mede-organisatrice Karen Naessens. De NMBS en de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB anticipeerden alvast door extra treinen en bussen in te leggen.

Er loopt ook een ­delegatie scholieren mee, onder wie Anuna De Wever en Kyra Gantois, boegbeelden van Youth For Climate. Er is ook steun van Students for Climate, een organisatie van hogeschool- en universiteitsstudenten die zich donderdag officieel voorstelde.

De massa verzamelde om 13 uur aan het Noordstation: op dat moment tekenden al 10.000 betogers present. Om 14 uur zet de mars zich in gang.

(Lees verder onder de beelden.)

© jvr

Druk op Europa

Deze tweede mars volgt niet hetzelfde parcours als de eerste Klimaatmars in december. Toen was het Jubelpark het eindstation, ditmaal trekken de betogers naar de Europese wijk richting het Luxemburgplein. De bedoeling is om zo druk te zetten op de Europese Unie, want de betogers willen dat ons continent een voortrekkersrol speelt in de strijd tegen de opwarming van de aarde. Dat is nodig omdat er van het Amerika van Trump en diens acolieten als bijvoorbeeld de Braziliaanse president Bolsonaro weinig heil te verwachten valt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Treinen overvol

In Brussel is de Leopold II-tunnel richting centrum zondagmiddag afgesloten naar aanleiding van de klimaatmars. Dat meldt de politie Brussel Hoofdstad Elsene op Twitter. Ook de Jubelparktunnel richting centrum is afgesloten.

Betogers krijgen de raad zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen. De NMBS zegt blij te zijn dat ze extra capaciteit heeft ingezet. “We zien dat de treinen inderdaad goed vol zitten”, zegt woordvoerder Bart Crols.

Op sociale media circuleren berichten en foto’s over overvolle treinen, en mensen die treinen moeten laten gaan, omdat ze vol zitten. “Zot veel volk. In Mechelen raken we niet op de trein. Al drie volle treinen moeten laten passeren”, tweet Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo.

Ook Kim De Witte (PVDA) getuigt op Twitter over de overvolle treinen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De NMBS heeft 10 bijkomende treinen ingezet tussen de hoofdstad en verschillende steden in het land. Zesendertig treinen worden uitgebreid, zodat er 50.000 mensen kunnen vervoerd worden tussen 12 en 14 uur. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het gewone aanbod op zondag.

© Photo News

Joke Schauvliege: “Kijken of we toelage op vliegtickets kunnen invoeren”

“Ik ga in Europa pleiten voor een toelage op vliegtickets.” Dat zei Vlaams Milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) zondag in Het Nieuws op VTM. “Ondertussen zullen we bekijken of we in Vlaanderen een beperkte bijdrage kunnen introduceren. Het kan echter niet de bedoeling zijn dat enkel mensen die centen hebben nog kunnen vliegen.”

“Spotgoedkope vliegtickets, dat is niet verantwoord”, zei Schauvliege. “Ik ben ervan overtuigd dat we op Europees niveau naar een toelage op de tickets moeten gaan. Dat geld moet in een fonds worden gestort, dat kan worden gebruikt om projecten te subsidiëren waarmee de uitstoot naar beneden gaat.”

Schauvliege herhaalde zondag dat ze de klimaatbetogers als medestanders beschouwt. “Ik denk dat het niet goed is om te doen uitschijnen alsof die vele betogers tegen het beleid zijn. Het zijn geen tegenstanders, integendeel, het zijn medestanders. Wij voeren een klimaatbeleid en ik krijg daar veel weerstand voor, bijvoorbeeld als we beslissen om de autofiscaliteit te vergroenen. Ik zie hen dus als medestanders om nog meer maatregelen te nemen.”

Zelf kiest ze er opnieuw voor om niet mee te stappen in de betoging. “Ik vind dat politici en ministers niet aan politieke recuperatie moeten doen en meelopen in zo’n klimaatmars.”

© jvr

© jvr

© jvr

© jvr

© jvr

© jvr

Meer over klimaatprotest