© Photo News

Thierry Neuville strandt op twee seconden van wereldkampioen Ogier in prestigieuze rally van Monte Carlo

Thierry Neuville (Hyundai i20 Coupe WRC) is er net niet in geslaagd om de rally van Monte Carlo te winnen, de opener van het WK. Regerend wereldkampioen Sébastien Ogier (Citroën C3 WRC) pakte de zege, hij had 2,2 seconden over op onze landgenoot. De Est Ott Tänak (Toyota Yaris WRC) pakte de derde podiumplaats. De Franse negenvoudige wereldkampioen Sébastien Loeb (Hyundai) en de Fin Jari-Matti Latvala (Toyota) vervolledigden de top vijf.

De klassementsritten op de slotdag lagen er droog bij en alle rijders stonden op dezelfde banden. De strijd voor de zege was een gevecht van man tegen man. Ogier tegen Neuville, waarbij de Belg een klein psychologisch voordeel had door Ogier zondagochtend twee keer te verslaan. De tijdwinst die Neuville daarbij boekte was echter zeer miniem. Op 31.99 km pakte hij 1.3 sec terug. Het verschil met Ogier bedraagt 3.2 sec. “Het is een groot gevecht. Over de laatste rit was ik niet echt tevreden”, zei Neuville bij aankomst. “Het is moeilijk. De wagen is niet 100%.”

Ott Tänak trok de lijn van zaterdag door en won ook zondag de twee klassementsritten. Tänak schoof op naar het podium ten nadele van Loeb (Hyundai i20 Coupe WRC), die vierde werd, en nummer vijf Latvala (Toyota Yaris WRC).

Er restten de rijders nog twee klassementsritten en daarin hield Ogier stand. De zege in de afsluitende powerstage ging naar de Brit Kris Meeke (Toyota), voor Ogier (op 3.9) en Neuville (op 5.7). Voor Ogier was het zijn zesde overwinning op rij in Monte Carlo, een record. In totaal mocht hij al zeven keer vieren in zijn lievelingsrace. De Fransman hoopt na Volkswagen (2013-2016) en M-Sport/Ford (2017 en 2018) met een derde constructeur de wereldtitel te veroveren.

Neuville: "Foutje kost de leiding"

"Het was ongelofelijk spannend", reageerde Neuville. "We mogen tevreden zijn met dit resultaat, waarmee we op een positieve manier het WK 2019 aanvatten. Als je de kans hebt om de Monte-Carlo te winnen, wil je er natuurlijk volledige voor gaan, maar het mocht niet zijn. We hebben alles gegeven, maar een foutje op vrijdag kostte ons de leiding, waarna we de kloof niet meer gedicht kregen. Dat hoort erbij. Ook al was het geen makkelijk weekend, we hebben er van genoten. Ik kijk uit naar Zweden, waar we als tweede de baan op gaan. Dank aan het team voor een fantastisch weekend in moeilijke omstandigheden." .

© Photo News