© AFP

Minstens 27 doden bij dubbele explosie aan kathedraal op de Filipijnen

Bij een dubbele ontploffing aan een kathedraal zijn in het zuiden van de Filipijnen minstens 27 mensen om het leven gekomen. Dat meldt de politie. Zevenenzeventig anderen raakten gewond.

jvh

De eerste ontploffing vond plaats tijdens de mis, in de kathedraal van Jolo, 1.000 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Manila. De tweede explosie gebeurde op het parkeerterrein aan de kathedraal, toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen na de eerste ontploffing. De doden zijn twintig burgers en zeven militairen.

De vermoedelijke aanval gebeurde twee dagen nadat de verkiezingscommissie aankondigde dat de oprichting van een nieuwe autonome moslimregio in de zuidelijke regio Mindanao werd geratificeerd tijdens een volksbevraging die plaatsvond op 21 januari.

De oprichting van de Bangsamoro Autonomous Region was een van de belangrijkste voorwaarden voor het afsluiten van een vredesakkoord in 2014 tussen de Filipijnse overheid en de Moro Islamic Liberation Front (MILF). Die groepering vocht sinds de jaren 70 voor een aparte islamitische staat in Mindanao.

© AP

© AFP

© AFP

Meer over Filipijnen