Shutdown tijdelijk van de baan in VS: overheidsinstellingen heropenen gedurende drie weken

Print

President Donald Trump heeft aangekondigd dat Republikeinen en Democraten een akkoord hebben om de overheidsinstellingen gedurende drie weken te heropenen. Onbetaalde ambtenaren gaan zo snel mogelijk betaald worden.

Donald Trump kondigde op een persconferentie aan dat hij een akkoord gaat tekenen om overheidsinstellingen gedurende drie weken, tot 15 februari, te openen. “Ik ben heel trots om aan te kondigen dat we een deal hebben om de shutdown te eindigen en om de federale overheidsinstellingen te heropenen”, zei Trump. Hij zei dat hij de leider van de Republikeinen, Mitch McConnell, zou vragen om onmiddellijk te stemmen voor de deal. De president zei verder dat de onbetaalde federale werknemers zo snel mogelijk uitbetaald gaan worden.

Het akkoord zou inhouden dat gesprekken om Trumps muur te financieren worden uitgesteld tot later, zei een medewerker van het Witte Huis aan Reuters. Volgens de medewerker zou het akkoord vrijdag nog doorgevoerd kunnen worden als Republikeinen akkoord gaan om te stemmen.

Volgens een medewerker van het Witte Huis zouden de vertragingen aan de luchthaven vandaag een belangrijke rol hebben gespeeld Trumps beslissing om, tenminste tijdelijk, niet meer aandringen op financiën voor zijn muur voordat overheidsinstelling worden heropend.

Tijdens die weken zouden Trump en het Congres een overeenkomst proberen te krijgen over verschillende onderwerpen zoals de muur en grensbeveiliging. Trump zou heel binnenkort de deal aankondigen op een persconferentie.

Volgens de Witte Huis-woordvoerder Sarah Sanders zou Trump vrijdag spreken over de shutdown om 13.30 uur lokale tijd (19.30 uur in België). De president geeft nu een persconferentie.

Zo”n 800.000 federale werknemers moesten onbetaald werken of zaten werkloos thuis zolang de shutdown duurde. Vrijdag zijn ze voor de tweede keer niet betaald sind het begin van de shutdown.

De shutdown duurt al 34 dagen en is daarmee de langste uit de geschiedenis van de VS.