Beauty

Tips om je huid te beschermen tegen het koude weer

Print
Tips om je huid te beschermen tegen het koude weer

Foto: Shutterstock

Het gure winterweer vergt niet alleen het uiterste van onze wagen: ook onze huid krijgt het hard te verduren en droogt, door de lage luchtvochtigheid in de winter, sneller uit. Dermatoloog Thomas Maselis geeft enkele tips over hoe we onze huid kunnen beschermen en hydrateren.

Dobberen in een groot bad met warm water: het lijkt de perfecte manier om te ontspannen op een gure winteravond maar je huid is er minder mee opgezet. “In de winter schommelt de luchtvochtigheid tussen de dertig en vijftig procent, een stuk lager dan in de zomer”, zegt dermatoloog Thomas Maselis. “De lucht is veel droger waardoor het vocht in onze huid veel sneller verdampt en uitdroogt.”

En het nemen van een warm bad draagt daar toe bij. “We hebben de neiging om in de winter een heet bad of douche te nemen maar, raar maar waar, (warm) water droogt onze huid net uit.” Ook het gebruik van alkalische zepen (denk daarbij vooral aan ‘oude zepen’) wordt afgeraden. “Op onze huid ligt een zuur vetfilmpje dat de watermoleculen vasthoudt. Agressieve zepen breken dat vetlaagje af, laten het vocht los en drogen de huid verder uit.”

Hoe moet je dan wel douchen? “Bij voorkeur met lauw (en zeker niet warm) water en alvast niet te lang. Daarnaast gebruik je ook beter een doucheolie of een ‘zure zeep’ omdat die minder agressief zijn dan een alcalische zeep en het vetfilmpje op de opperhuid niet afbreken.” Daarnaast kan je de huid ook beschermen met crème die ureum bevat. “Het is een klassieker maar ureum houdt het vocht vast en hydrateert in de huid.” Vergeet ook de armen en benen niet want ook zij drogen uit en kunnen er zelfs dof gaan uitzien door een laagje dode huidcellen.

Handen

Niet alleen het gezicht maar ook de handen worden vaak blootgesteld aan de droge lucht. “Naast de weersomstandigheden worden de handen ook nog eens, vaker dan de rest van ons lichaam, blootgesteld aan warm water. Het afwasmiddel, vaak een agressieve zeep die vetten oplost, tast de handen aan en droogt ze uit. Sommigen ontwikkelen zelfs kloven en eczeem. In de volksmond werd dat vroeger huishoudsterseczeem genoemd.” Om je handen te beschermen bij het afwassen draag je beter, of toch alvast in de winter, handschoenen. “Daarnaast smeer je ze ook regelmatig in met een hydraterende handcrème zodat het zuur vetfilmpje zich kan herstellen.”

LEES OOK. Na de vrieskou, de gebarsten lippen: zo worden ze weer zacht

En dan rest ons nog de lippen. “Ook de lippen drogen uit bij droge lucht omdat ze heel weinig talgklieren bevatten. Normaal hydrateert talg de huid, maar dat is dus niet mogelijk op de lippen. Het vocht verdampt waardoor er kloofjes kunnen ontstaan. Hydrateer je lippen voldoende met een balsem maar overdrijf ook niet: Om de twee à drie uur smeren is voldoende.”

Niet te missen