Nyrstar getroffen door cyberaanval

Print
Nyrstar getroffen door cyberaanval

Foto: Tommy Maes

Zinkverwerker Nyrstar heeft dinsdag een cyberaanval ondergaan. Sommige IT-systemen, bijvoorbeeld email, zijn momenteel niet beschikbaar in het hoofdkwartier in Zurich en wereldwijd bij de metaalverwerkings- en mijnbouwactiviteiten, meldt het bedrijf dinsdag. Operationeel zijn er geen gevolgen.

Het probleem is intussen ingedamd en de zinkverwerker van Belgische komaf, met beursnotering in Brussel, werkt nu met IT-partners en cybersecurity-agentschappen aan een “technisch herstelplan”.

“Een aantal van Nyrstar’s IT-systemen, waaronder e-mailcorrespondentie, zijn afgesloten om het probleem in te sluiten. Op dit moment, zijn Nyrstars metaalverwerkings- en mijnbouwactiviteiten niet operationeel beïnvloed door het cyberaanvalprobleem. Nyrstar heeft voorzorgsmaatregelen genomen om de activiteiten op de sites te kunnen voortzetten.”

Het bedrijf zegt nog te gepasten tijde verdere informatie te geven over het oplossen van de cyberaanval.

Nyrstar kan de cyberaanval missen als kiespijn. De zinksmelter ging gisteren opnieuw onderuit op de beurs. Het aandeel verloor meer dan 16 procent en sloot af op 0.58 procent. In 2018 raakte het aandeel de helft van zijn waarde kwijt. Het kwam terecht in een perfect storm waar de zinkprijzen en de verwerkingslonen daalden, en de energieprijzen stegen. Tegelijk torst het bedrijf een hoge schuldenlast.