© BART DEWAELE

De Block deelt twee humanitaire visa uit aan kinderen Beringse IS-strijder

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) heeft sinds haar aantreden twee humanitaire visa, een document om legaal naar België te reizen, toegekend om twee kinderen te repatriëren van een Beringse IS-strijdster die in een Turkse cel zit. Dat meldt De Tijd dinsdag.

evg

De Block zei in de marge van de visavaudeville rond haar voorganger Theo Francken (N-VA) dat ze sinds haar aantreden twee humanitaire visa heeft afgeleverd. Maar ze wilde niet zeggen voor wie of waarom ze die papieren had toegekend - voorlopig tenminste, om de betrokkenen niet in gevaar te brengen.

De Tijd meldt nu dat de visa zijn afgeleverd op de ambassade in Ankara voor de kinderen van een IS-strijdster. Hun terugkeer is, net als die van de zes kinderen van nog twee IS-vrouwen, opgelegd door een rechter. Humanitaire visa dienen om buitenlanders in oorlogsgebied of in nood een veilige reis naar ons land te bieden. Maar omdat de kinderen geen identiteitsdocumenten hebben, besloot België ook voor hen visa af te leveren om ze uit Turkije te halen.

De N-VA reageert schamper. “Francken ligt onder vuur omdat hij met visa honderden christenen van IS redt. Nu halen we met visa kinderen van IS terug. Wat een farce.”

Minister De Block reageert verbaasd op die kritiek uit N-VA-hoek. Zij benadrukt dat het gaat om de uitvoering van “een rechterlijk bevel en van regeringsbeleid dat al in december 2017 werd vastgelegd”. “Het gaat hier om onschuldige kinderen van 2 en 4 jaar. En dat was ook de reden waarom de regering, ook de N-VA, die lijn heeft afgesproken voor kinderen onder de 10 jaar. Ik zet dus enkel het regeringsbeleid verder”, zegt De Block. “Ik vind het jammer dat men op kap van onschuldige kinderen spelletjes speelt”, stelt de Open Vld-politica.

Meer over Maggie De Block