Food

Winterkost om de koude week door te komen

Print
Winterkost om de koude week door te komen

(genrebeeld) Foto: Shutterstock

De temperaturen komen deze week amper boven het vriespunt en de zomer is nog veraf: tijd om onder een dekentje weg te kruipen met een serie op Netflix en een bord ‘comfort food’. Om je daarbij te helpen hebben wij alvast enkele typisch winterse recepten op een rijtje gezet.

Niets beter dan een heerlijke kom zelfgemaakte soep als het buiten sneeuwt. En dan mag het best een dikke, rijkelijke soep zijn op basis van wintergroenten. Onder meer witloof en kolen komen daarvoor in aanmerking maar je kan ook aan de slag met spruitjes.

Spruitjessoep met Hollandse kaas

Winterkost om de koude week door te komen
(archiefbeeld) Foto: Shutterstock

Ingrediënten voor vier personen

  • 4 rode uien
  • 1 prei
  • 1.5 kilo verse spruitjes
  • 1 kruidentuiltje (of je kan het zelf samenstellen met tijm, laurier, rozemarijn, peterselie..)
  • 3 liter groentebouillon (je kan water nemen met twee blokjes groentebouillon)
  • 1 teentje look
  • 2 grote aardappelen
  • Snuifje nootmuskaat
  • Zwarte peper
  • Een blokje kaas (bijvoorbeeld Noord-Hollandse Gouda)

Bereiding:

Neem een grote kookpot en laat de boter smelten. Snij de uien in grote ringen en laat even glazig worden. Voeg het water of de groentebouillon toe en breng aan de kook. Schil de aardappelen, snij ze in stukken en voeg toe. Snij de prei in grote ringen en voeg bij de aardappelen. Neem de spruitjes, verwijder het uiteinde en doe ze bij de soep. Laat het geheel ongeveer 25 tot 30 minuten koken. Laat ook het kruidentuiltje meekoken. Controleer na 25 minuten of de aardappelen en de spruitjes gaar zijn. Als dat het geval is, haal je de kookpot van het vuur, verwijder je het kruidentuiltje en voeg je de geperste look toe. Neem een staafmixer en mix tot je een homogene soep hebt. Werk af met een snuifje nootmuskaat en zwarte peper. Neem een kaasschaaf en besprenkel de soep net voor het opdienen met de vlokken kaas en nog wat zwarte peper van de molen.

Ovenschotel

Winterkost om de koude week door te komen
(genrebeeld) Foto: Shutterstock

Ook ovenschotels zijn bijzonder populair: ze zijn gemakkelijk te bereiden en je kan ze invriezen om er de hele winter door van te smullen. Ook bieden ze op koude winterdagen de nodige troost en je kan ze aanpassen naargelang smaak. Wij kozen voor rundergehakt, bloemkool, broccoli en een laagje puree.

Ingrediënten voor vier personen

Voor het gehakt

  • 800 gram gemengd gehakt (bij voorkeur runder- en varkensgehakt)
  • 1 sjalot
  • Zwarte peper van de molen
  • Snuifje paprikapoeder

Bereiding

Neem een braadpan en voeg geen vetstoffen toe. Verdeel het gehakt over de pan en laat bakken. Snipper de sjalot fijn en voeg na enkele minuten toe. Roer regelmatig om en kruid met peper en paprikapoeder. Neem een diepe ovenschaal en verdeel het gehakt over de ovenschaal. Zet even opzij.

Voor de bloemkool en broccoli

  • 1 bloemkool
  • 1 broccoli
  • 1 blokje groentebouillon

Bereiding

Verwijder de bladeren van de bloemkool en snij ze in roosjes. Breng water aan de kook samen met een bouillonblokje. Verwijder de stam van de broccoli en verdeel eveneens in kleinere porties. Voeg de bloemkoolroosjes en de broccoli toe aan het water en kook ze beetgaar. Giet het water nadien weg en verdeel over het gehakt. Kruid eventueel bij met wat zwarte peper.

Voor de puree

  • 6 middelgrote aardappelen
  • Snuifje nootmuskaat
  • Snuifje lookpoeder
  • Zwarte peper van de molen
  • 25 gram boter
  • 100 ml room

Bereiding

Schil de aardappelen, doe ze in een kookpot en breng samen met water aan de kook tot ze gaar zijn. Giet het water weg en neem een pureestamper. Voeg de room en de boter toe en meng tot je een homogeen mengsel krijgt. Werk af met peper, lookpoeder en nootmuskaat. Verdeel de puree over de groenten in de ovenschotel.

TIP. Wil je nog een krokant laagje? Verwarm de oven dan voor op 180 graden en strooi een laagje geraspte kaas over de ovenschotel. 25 minuutjes later haal je de schotel uit de oven en kan je smullen.

Maaltijdsoep met pasta en gehaktballetjes

Winterkost om de koude week door te komen
(genrebeeld) Foto: Shutterstock

Ook met een maaltijdsoep kan je alle kanten op. Zo kan je het vlees weglaten of vervangen door reepjes kip. Ook zijn er heel wat groenten die zich lenen tot het bereiden van een originele maaltijdsoep: denk daarbij aan paksoi, witte bonen en knolselder.

Ingrediënten voor vier personen

Voor de gehaktballetjes

  • 500 gram gehakt naar keuze
  • 1 sjalot
  • 50 gram geraspte kaas
  • Snuifje paprikapoeder
  • Snuifje chilipoeder
  • Klein teentje look

Bereiding

Neem een braadpan en laat een klontje boter smelten. Snipper de sjalot fijn en fruit hem glazig. Meng de sjalot samen met de geraspte kaas en het gehakt. Kruid met paprikapoeder, een teentje look en chilipoeder. Kneed het gehakt en rol nadien tot kleine balletjes. Bak de balletjes gaar in een pan met een beetje boter en leg even opzij.

Voor de pasta

  • 150 gram pasta (penne of spirelli of gemelli)
  • Bouillonblokje voor pasta

Bereiding

Breng water aan de kook samen met het bouillonblokje. Kook de pasta beetgaar zoals aangegeven op de verpakking. Giet het water weg en leg bij de balletjes.

Voor de maaltijdsoep

  • 400 gram tomatenblokjes met look in blik
  • 1 selder
  • 1 prei
  • 1 teentje look
  • 4 kleine aardappelen
  • 2 uien
  • 4 wortels
  • 2 liter kippenbouillon (of water met 2 bouillonblokjes)
  • Klontje boter
  • Bieslook
  • Zwarte peper
  • Snuifje kerriepoeder

Bereiding

Doe een klontje boter in een pan en laat smelten. Snij de uien in fijne ringetjes en laat even fruiten in de boter. Snij de selder en de prei in kleine ringetjes. De wortelen snij je dan weer in plakjes en de aardappelen in kleine blokjes. Voeg alle groenten toe aan de uien en laten even mee sudderen. Voeg de kippenbouillon toe en laat ongeveer 15 minuten koken. Controleer even of de wortels en aardappelen gaar zijn. Als dat het geval is, voeg je de geperste look toe samen met een snuifje kerriepoeder en zwarte peper. Roer de tomatenblokjes door de soep en voeg ook de gehaktballetjes en pasta toe. Laat nog twee minuutjes sudderen en werk af met vers gehakte bieslook.

TIP. Je kan ook nog een scheutje room toevoegen aan de soep net voor je ze opdient.

Wortelstoemp met boerenworst

Winterkost om de koude week door te komen

Ook hiervoor heb je niet al te veel potten nodig. Een uit de kluiten gewassen wortelpuree met ambachtelijke boerenworst houd je niet alleen op de been op koude winterdagen, het is ook nog eens pure Vlaamse kost. Geen fan van boerenworst? Dan kan je nog altijd kiezen voor chipolata, gerookte worst of ringworst.

Ingrediënten voor vier personen

Voor de wortelstoemp

  • 6 middelgrote aardappelen
  • Enkele takjes tijm
  • 1 klontje boter
  • 1 kruidentuiltje
  • Snuifje nootmuskaat
  • Snuifje zwarte peper

Bereiding

Schil de aardappelen en snij ze in stukken. Schil de wortelen en snij ze in schijfjes. Neem een kookpot en breng de wortelen samen met enkele takjes tijm aan de kook. Breng ook de aardappelen aan de kook. Giet het water weg, verwijder de takjes tijm en voeg de wortelen samen met de gare aardappelen. Voeg eveneens een klontje boter toe en meng met behulp van een pureestamper de wortelen met de aardappelen. Dar de puree niet erg fijn is, is absoluut niet erg: het is een robuust gerechtje. Werk af met gemalen nootmuskaat en zwarte peper.

Voor de boerenworst

  • 8 boerenworsten
  • Klontje boter

Bereiding

Neem een braadpan met een klontje boter en bak de worsten tot ze gaar zijn. Dien op met de puree.

Niet te missen