Limburgse federale gerechtelijke politie kende in 2018 drukste werkjaar ooit

Print
Limburgse federale gerechtelijke politie kende in 2018 drukste werkjaar ooit

Directeur Kris Vandepaer. Foto: BERT DE DEKEN

Hasselt -

In de gebouwen van de federale gerechtelijke politie (fgp) van Limburg zijn dinsdag de jaarcijfers van 2018 voorgesteld en het was het drukste werkjaar ooit. De afdeling witwas van de fgp heeft heel veel capaciteit gestoken in het voetbaldossier, maar liefst 18.000 van de 22.000 manuren, meldde directeur Kris Vandepaer. “De top drie fenomenen, waaraan veel capaciteit besteed werd, blijft ook nu ongewijzigd, alleen hebben we een nieuwe nummer 1. Naast doodslag en moord en synthetische drugs kende ook het aandeel witwassen in 2018 een forse stijging”, vertelde Kris Vandepaer.

Het aantal chemische dumpingen springt in het oog, van 14 dumpingen in 2017 naar 30 in 2018. Het ging van 32 naar 95 ton. Klassiek zijn de dumpingen van afval van laboratoria voor de aanmaak van synthetische drugs zoals amfetamines en xtc.

In 2018 werden de speurders de eerste keer geconfronteerd met een dumping van afval van een cocaïnewasserij, zoals bijvoorbeeld het afval van kleren die met coke doordrenkt waren en die bewerkt zijn om de drugs eraan te onttrekken. “Op basis van de hoeveelheid aangetroffen chemisch afval komen we tot een berekening van afgewerkte synthetische drugs met een straatwaarde tussen de 50 en 150 miljoen euro, afhankelijk van de kwaliteit van de drugsproductie”, legt Vandepaer uit.

De Limburgse procureur Guido Vermeiren vestigde opnieuw de aandacht op het verontrustend aantal dumpingen, die ook voor de bevolking een gevaar kunnen betekenen. “Denk aan de plassen in Zutendaal waar kinderen doorfietsten. In die plassen zaten bijtende toxische stoffen die brandwonden veroorzaakten. Als mensen een dergelijke dumping zien, verwittig dan meteen de politiediensten”, zei de procureur.

Begin dit jaar zijn er na een kalme periode opnieuw plofkraken gepleegd, vermoedelijk door Nederlandse verdachten. “We zien dat de daders hun modus operandi hebben aangepast, omdat de bankinstellingen tegenwoordig een gasdetectiesysteem hebben geplaatst. Nu gebruiken de plofkrakers explosieven.”

De financiële return via rechtstreekse inbeslagnames was met 14.203.579 euro iets hoger, namelijk 79.000 euro, dan in 2017. Met de acties Cleanhouse, de bekende opruimdagen van wietplantages, heeft de fgp nog ruim 13 miljoen euro potentiële criminele opbrengsten aan de telers onttrokken. Het aantal criminele afrekeningen bleef zo goed als constant met 35 in 2017 en 39 in 2018. Die waren meestal druggerelateerd.

Enkele onderzoeksdossiers inzake afrekeningen werden rechtstreeks gelinkt aan Antwerpse feiten. Het gaat dan om schietpartijen of brandstichtingen met molotovcocktails. Het lab realiseerde vorig jaar 797 interventies. “De afstappingsmethodiek bij ongewone sterfgevallen leverde opnieuw drie “dark number”-feiten op, die vroeger als natuurlijk overlijden door de mazen van het net zouden geglipt zijn. Sinds de opstart in 2016 staat de teller al op zeven”, aldus Vandepaer.

Video: TV Limburg


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio