© BELGA

Mijlpaal: Thibau Nys boekt in Frankrijk eerste zege in Wereldbeker en treedt in voetsporen Mathieu van der Poel

Thibau Nys heeft zijn eerste overwinning beet in een manche van de Wereldbeker. Nys haalde het zondag na een sprintje bij de junioren in het Franse Pontchâteau voor landgenoot Witse Meeussen en de Spanjaard Carlos Blanco.

vtvn, wvo

Op het snelle en droge parcours in Pontchâteau kregen we een gesloten wedstrijd en bleef een grote groep lange tijd samen. Pas in de slotfase wisten vier renners weg te rijden en een handvol seconden te nemen op de rest van het pak. Die vier zouden sprinten om de zege en het was Nys die zich de snelste toonde.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Kersvers Belgisch kampioen Ryan Cortjens kende een slechte dag en finishte pas als 29e. Thibau Nys is nog maar de vijfde eerstejaarsjunior die een manche in de Wereldbeker op zijn naam brengt. Eerder deden de Nederlanders Pim Ronhaar (Koksijde 2017), Mathieu van der Poel (Tabor 2011) en de Fransen Arnaud Jouffroy (Hoogerheide 2007) en Yannick Martinez (Nommay, 2005) hem dat voor.

Witse Meeussen is de eindwinnaar in het klassement. Hij won de wedstrijden in Bern en Tabor en finishte als tweede in Koksijde en Pontchâteau. Enkel de beste vier resultaten tellen in het klassement bij de junioren, waardoor met nog een manche te gaan niemand hem nog voorbij kan steken.

"Goed gevoel"

"Het was Pontchâteau zoals we het kennen", aldus Nys. "Zoals het EK twee jaar geleden: een pelotoncross. Heel nerveus, alles dicht bij elkaar. Op een bepaald moment waren we met twintig voorop. De koers werd nooit opengebroken en dus was het gevaarlijk om in een verloren positie terecht te komen. In de voorlaatste ronde was er dan toch wat afscheiding en waren we met 6-7 man weg. Ik probeerde heel de cross bij de eerste drie te zitten en in de laatste ronde vielen er gaatjes. Ik heb afgewacht om dan iets te verzinnen. Dat kwam pas in de laatste rechte lijn, wat net genoeg bleek."

"Of ik snel ben? Ik weet dat als ik mijn sprint inzet er weinigen zijn die er nog over kunnen komen. Dat heb ik uitgespeeld. Op dit parcours loonde het niet om te demarreren en weg te rijden, tenzij in de laatste ronde. Ik had die demarrage niet, maar wel mijn sprint. Het WK binnen twee weken? Dat is heel andere koek, we zullen wel zien. Ik heb al enkele weken een goed gevoel, hopelijk kan ik dat doortrekken tot dan. Het parcours is voor een stuk hetzelfde, maar ook anders dan hier. Je kan profiteren door in het wiel te zitten, maar Bogense is volledig vlak. Je maak geen hoogtemeters, hier wel. Het gaat dus razendsnel zijn."

© BELGA