© REUTERS

Chaos compleet in Congo: Tshisekedi uitgeroepen tot president na “grondwettelijke staatsgreep”

Het Grondwettelijk Hof in Congo heeft het beroep van presidentskandidaat Martin Fayulu tegen de verkiezingsresultaten verworpen, en Félix Thisekedi officieel uitgeroepen tot president van het land. Fayulu spreekt nu van een “grondwettelijke staatsgreep”, en roept andere landen op zijn tegenstander niet te erkennen als president.

jvh

Het Grondwettelijk Hof verwierp zaterdagavond, ondanks geloofwaardige beschuldigingen van kiesfraude, het beroep van Fayulu tegen de officiële kiesresultaten. “Het beroep van de verliezende kandidaat Martin Fayulu is afgewezen”, laat het Hof zondagochtend weten. Dat wijst ook een hertelling van de stemmen af.

De weg ligt zo open voor Félix Tshisekedi, die de presidentsverkiezingen volgens de officiële resultaten had gewonnen. Hij legt dinsdag de eed af als nieuwe president.

© REUTERS

Verkiezingsfraude

Volgens de krant Financial Times won Fayulu de verkiezingen nochtans met ongeveer zestig procent van de stemmen. De krant kwam tot die conclusie na analyse van twee datasets, een met gelekte data van de kiescommissie, en een met data van de katholieke kerk.

De oppositie rond Fayulu spreekt dan ook van wijdverspreide verkiezingsfraude. Ook de katholieke kerk, met zijn 40.000 waarnemers, verklaarde dat Tshisekedi de verkiezingen van 30 december niet heeft gewonnen.

Oproep tot “vreedzame betogingen”

Fayulu riep de internationale gemeenschap zondag dan ook op om Tshisekedi niet te erkennen als president, zijn rivaal heeft naar eigen zeggen “de legitimiteit noch de wettige hoedanigheid om het Congolese volk te vertegenwoordigen.”

© AP

Fayulu zegt dat hijzelf “de enige legitieme president van de Democratische Republiek Congo” is, en roept ook het Congolese volk op om niemand te erkennen die zichzelf “onwettig” president noemt, “noch om orders van hem te gehoorzamen”. Fayulu wil dat Congolezen “vreedzame betogingen” organiseren “in het hele land” tegen de beslissing van het Grondwettelijk Hof.

“Electorale putsch”

Hij spreekt van een “grondwettelijke staatsgreep”. “Via dit arrest bevestigt het Grondwettelijk Hof nogmaals dat ze net als de kiescommissie ten dienste staat van een individu en van een dictatoriaal regime dat noch de wetten van de republiek, noch de meest elementaire regels van democratie en moraal respecteert”, aldus Fayulu.

Fayulu beschuldigt Tshisekedi er ook van “volledig medeplichtig” te zijn aan een “electorale putsch” van aftredend president Joseph Kabila, die zich niet herverkiesbaar mocht stellen. Tshisekedi zal de macht moeten delen met een premier van de huidige meerderheid, die pro-Kabila is. Volgens de kiescommissie zou het kamp-Kabila namelijk wel de parlementsverkiezingen gewonnen hebben.

Meer over Congo-Kinshasa