© Dominique Vandevoort

Kleine Ella geeft ouders mooie herinnering aan geboorte van hun kindje

Recent werd de vzw Kleine Ella opgericht, een initiatief dat ontstond in samenwerking met de afdeling neonatologie van het Hasseltse Jessaziekenhuis. Kleine Ella fotografeert op vraag van de ouders volledig kosteloos hun kindje tijdens het verblijf in het ziekenhuis op deze afdeling.

Dominique Vandevoort

Kleine Ella wil ouders een blijvende en waardevolle herinnering geven aan de eerste levensdagen van hun kindje in een vaak moeilijke en hectische periode. Het afgelopen jaar beperkten deze reportages zich tot het Jessaziekenhuis en één fotograaf die zich hier vrijwillig voor inzette: Dominique Vandevoort. Zij werd de drijvende kracht achter Kleine Ella, zeker toen de Nederlandse stichting Early birds haar de vraag stelde hun werk in België over te nemen en het project uit te breiden over heel Vlaanderen. Dominique en twee anderen zetten de schouders onder dit project en zo ontstond de vzw Kleine Ella. Inmiddels boden al heel wat andere fotograaf-vrijwilligers zich aan om zich in andere ziekenhuizen op dezelfde manier te engageren.

Kleine Ella werkt met een eenvoudig concept. Alleen ouders kunnen een aanvraag doen om hun kind te laten fotograferen. Er wordt een fotograaf gekoppeld, in samenspraak met de ouders worden foto’s genomen en die worden dan bewerkt door de betrokken fotograaf. Nadien worden de beelden afgeleverd aan de ouders, dit op geheel kosteloze en vrijwillige basis.

Dominique vertelt: "Iedere keer sta ik versteld welk vertrouwen ouders me geven om hun pasgeboren kindje te fotograferen. Het is een eer om hen voor mijn lens te hebben en een wonderlijke ervaring iedere keer opnieuw om deze kostbare herinneringen te mogen vastleggen. Voor heel wat ouders vormt het onderdeel van een verwerkingsproces. Het fotograferen gebeurt met groot respect voor het kind en de ouders en in alle omstandigheden staat het comfort van het kind voorop! Dit mogen doen is een van de mooiste dingen die ik ooit in mijn leven deed."

Aangeboden door onze partners

Immo

Jobs in de regio