Cristiano Ronaldo moet dinsdag voor rechter in Madrid verschijnen en zal zijn centen mogen bovenhalen

Print
Cristiano Ronaldo moet dinsdag voor rechter in Madrid verschijnen en zal zijn centen mogen bovenhalen

Foto: REUTERS

Cristiano Ronaldo moet zich volgende week dinsdag (22 januari) aanbieden bij de rechtbank in Madrid. Hij zal veroordeeld worden tot een fiscale boete van 18,8 miljoen euro en een gevangenisstraf van twee jaar, die hij niet effectief zal moeten uitzitten.

De advocaten van Ronaldo hadden verzocht om een videoconferentie maar dat verzoek werd door de rechtbank afgewezen. De Portugese superster, die vandaag bij bij de Italiaanse kampioen Juventus voetbalt, moet dinsdagvoormiddag (omstreeks 10u) dus aanwezig zijn in de rechtbank van Madrid.

Ronaldo werd eerder schuldig bevonden aan het ontduiken van belastingen uit inkomsten van beeldrechten toen hij nog bij Real Madrid speelde. De fraude gebeurde via schimmige vennootschappen op de Maagdeneilanden en in Ierland.

De verdediging sloot met de Spaanse fiscus een deal waardoor Ronaldo een boete van 18,8 miljoen euro betaalt en twee jaar cel krijgt. Wie in Spanje nog geen eerdere veroordeling heeft, hoeft bij gevangenisstraffen tot twee jaar niet achter de tralies. In theorie riskeerde Ronaldo een boete van 28 miljoen euro en 3,5 jaar cel.

De 33-jarige Ronaldo heeft daarnaast nog andere juridische katten te geselen. In oktober 2018 werd in de VS een onderzoek heropend nadat een voormalig Amerikaans model hem beschuldigde van verkrachting in een hotelkamer in Las Vegas in 2009. Die beschuldiging ontkent de Portugees met klem.

Heel wat andere voetbalsterren kwamen net als Ronaldo in de problemen met de fiscus. Zo ging Lionel Messi in 2016 akkoord met een boete van 2 miljoen euro en 21 maanden cel wegens gesjoemel met belastingen.