Provincie neemt beheer waterlopen Houthalen-Helchteren over

Print
Provincie neemt beheer waterlopen Houthalen-Helchteren over

Foto: Stijn Van Dingenen

Houthalen-Helchteren - Op 7 september 2018 besliste de Vlaamse Regering om de waterlopen in Houthalen-Helchteren te herklasseren van categorie 3 naar categorie 2, met ingang van 1 januari 2019. In totaal veranderen hierdoor 34 kilometer waterlopen van beheerder en komen ze nu in handen van de provincie Limburg.

Deze herklassering is een stap in de goede richting, want ze werkt een vermindering van het aantal waterloopbeheerders in de hand. In het verleden telde onze provincie maar liefst 55 waterloopbeheerders, met een versnipperd beleid als gevolg. Om dat tegen te gaan, bood het provinciebestuur enkele jaren geleden aan om de gemeentelijke waterlopen over te nemen. Daar gingen de meeste gemeentebesturen op in. Ook Houthalen-Helchteren heeft nu die stap gezet. Van de vroegere 55 waterloopbeheerders in Limburg blijven er nu nog 17 over: de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), de provincie Limburg, 10 wateringen en 5 gemeenten.

Door het waterlopenbeheer van de gemeenten over te nemen, kan het provinciebestuur een efficiënter en uniformer waterbeleid voeren. Het waterbeheer vergt immers steeds meer expertise, door de klimaatverandering met grotere kans op overstromingen en droogteproblemen.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio