UCI kan wielerteams schorsen bij frequent gebruik pijnstiller Tramadol

Print
UCI kan wielerteams schorsen bij frequent gebruik pijnstiller Tramadol

Foto: BELGAIMAGE

Brussel -

Wielerteams mogen zich binnenkort verwachten aan een schorsing indien drie van hun renners binnen een periode van een jaar betrapt worden op het gebruik van de pijnstiller Tramadol. Dat heeft de Internationale Wielerunie (UCI) dinsdag bekendgemaakt.

Vanaf 1 maart staat de pijnstiller op de lijst met verboden middelen voor renners. Tramadol wordt regelmatig gebruikt in het peloton. Na inname zijn renners minder gevoelig voor pijn, waardoor ze makkelijker tot het uiterste kunnen gaan. Misselijkheid, slaperigheid en verminderde concentratie zijn echter voorkomende nevenwerkingen, waardoor het risico op valpartijen toeneemt. Verder kunnen renners ook verslaafd raken aan het middel. Daarom besliste de UCI vorig jaar om het vanaf 2019 te verbieden.

Dinsdag verduidelijkte de UCI de sancties bij het niet naleven van het verbod. Als een renner een eerste keer betrapt wordt op het gebruik van Tramadol zal dat resulteren in diskwalificatie en een boete van 5.000 Zwitserse frank (ongeveer 4.400 euro). Gebeurt dit nog een keer, dan volgt er een schorsing van vijf maanden. Een derde positieve test komt neer op negen maanden schorsing. Het missen van een Tramadolcontrole zal beschouwd worden als een positieve test.

Een UCI-team waarvan twee renners binnen een periode van een jaar tegen de lamp lopen, krijgt een boete van 10.000 Zwitserse frank. Bij een bijkomende inbreuk in diezelfde periode volgt een schorsing van het team. Dit kan gaan van 1 tot 12 maanden, afhankelijk van de beslissing van de Disciplinaire Commissie van de UCI.