Ongeveer 2.500 mensen in Brussel op straat voor waardige migratiepolitiek

Print
Ongeveer 2.500 mensen in Brussel op straat voor waardige migratiepolitiek

Foto: BELGA

Aan het Brussels Noordstation hebben zich zaterdag ongeveer 2.500 mensen verzameld om een echte, humane migratiepolitiek te eisen. Dat hebben de organisatoren van de manifestatie gemeld. De aanwezigen klaagden de politieoperaties aan die regelmatig plaatsvinden in het Maximiliaanpark, maar ook over het uitblijven van antwoorden in het dossier rond de dood van de kleine Mawda.

De manifestanten verzamelden zich aan het Noordstation en trokken vervolgens naar de Nieuwe Graanmarkt, waar vertegenwoordigers van verschillende organisaties het woord namen. Volgens de organisatoren kwamen ongeveer 2.500 mensen op straat, onder wie vertegenwoordigers van een zeventigtal organisaties.

De manifestanten eisten gerechtigheid voor het tweejarige Koerdische meisje Mawda, dat acht maanden geleden werd gedood door een politiekogel tijdens een achtervolging, en klaagden aan dat het onderzoek na zoveel maanden nog niet verder gevorderd is. Daarnaast vroegen ze de ‘systematische veroordeling van politiegeweld, racistisch en patriarchaal geweld door de Belgische staat’ en een einde aan de ‘razzia’s’ tegen migranten.

Tot slot vroegen de manifestanten de sluiting van de gesloten centra, de regularisering van alle sans-papiers, het einde van de vervolgingen van mensen die migranten hebben opgevangen en bijstand voor alle migranten die arriveren op het Belgisch grondgebied.