‘Geel hesje’ doodgereden bij actie op snelweg nabij Luik, chauffeur geïdentificeerd

Print

Op de snelweg E25 in Visé, nabij Luik, is vrijdagavond omstreeks 19 uur een man om het leven gekomen bij een actie van ‘gele hesjes’. De man werd aangereden door een vrachtwagen en overleed ter plaatse. De chauffeur van de vrachtwagen is geïdentificeerd, maar nog altijd spoorloos.

Een 20 à 30-tal ‘gele hesjes’ voerde vrijdagavond actie op de snelweg E25 tussen Luik en Maastricht, ter hoogte van de afrit in Visé. De actievoerders wilden er - net als bij een eerdere actie op dezelfde plek op 2 januari - vrachtwagens die in de richting van Maastricht reden tegenhouden, waarna een vrachtwagenchauffeur zich een weg door de filterblokkade van de demonstranten zou hebben willen banen.

De vijftiger Roger B. - die samen met zijn echtgenote Jacqueline deelnam aan de actie - werd daarbij aangereden, hij zou op slag dood geweest zijn. Een andere man raakte gewond. Het nieuws werd intussen bevestigd door het Luikse parket en door de burgemeester van Visé, Viviane Dessart.

‘Geel hesje’ doodgereden bij actie op snelweg nabij Luik, chauffeur geïdentificeerd
Foto: *

Het is nog niet duidelijk hoe het ongeval gebeurde. Het parket stuurde een wetsdokter en een verkeersdeskundige ter plaatse om de nodige vaststellingen te doen.

Vrachtwagenchauffeur spoorloos

Volgens eerste berichten werd de chauffeur van de Nederlandse vrachtwagen even vastgehouden door de politie voor een alcohol- en drugscontrole, en voor verhoor, maar dat nieuws bleek later niet te kloppen: omdat de sfeer ter plaatse “erg grimmig” werd, zou de politie de chauffeur gevraagd hebben om door te rijden en even verderop te stoppen op een snelwegparking. Maar toen de agenten daar ter plaatse kwamen om de man te ondervragen, bleek de vrachtwagen verdwenen.

De chauffeur wordt nu actief opgespoord door de politie. Volgens subsituut-procureur Catherine Collignon zou het kunnen dat de man niet op de hoogte was van het feit dat hij iemand had aangereden.

Het verkeer ondervond al zware hinder door de actie, waardoor de politie een omleiding had ingelegd. Na het ongeval werd alle verkeer in de richting van Nederland op de E25 stilgelegd. De politie waarschuwt voor een “gevaarlijke situatie”, verkeer vanuit Luik kan beter via de E313 naar Hasselt.

Bestuurder geïdentificeerd


De bestuurder van de vrachtwagen is geïdentificeerd. Dat heeft de woordvoerster van de federale politie Sarah Frederickx zaterdagmiddag bevestigd. Details over de identiteit van de vrachtwagenchauffeur worden evenwel niet gegeven. De man wordt nog altijd opgespoord. Ook zijn nationaliteit wordt niet meegedeeld. 
 

Nederlandse politie zoekt mee

De Nederlandse politie kijkt mee uit naar de vrachtwagen, die in Nederland is ingeschreven. Een woordvoerster van de politie in Limburg zei zaterdagochtend dat ook in Nederland "in samenwerking met de Belgische collega's wordt uitgekeken naar de vrachtwagen". Volgens haar heeft de Nederlandse politie van de Belgen "bepaalde kenmerken" van het voertuig gekregen op basis waarvan ze ernaar uitkijken. Welke dat zijn, wil ze niet zeggen.

‘Geel hesje’ doodgereden bij actie op snelweg nabij Luik, chauffeur geïdentificeerd
Foto: Track 88
‘Geel hesje’ doodgereden bij actie op snelweg nabij Luik, chauffeur geïdentificeerd
Foto: Track 88

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio