Politie wil dit weekend 50.000 alcoholcontroles uitvoeren

Print
Politie wil dit weekend 50.000 alcoholcontroles uitvoeren

Themabeeld Foto: Photo News

De politie wil dit weekend 50.000 alcoholcontroles uitvoeren. De actie kadert in het “weekend zonder alcohol achter het stuur”, dat van vrijdagavond 18u tot maandagmorgen 6u loopt.

Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem - die de actie vanmiddag op een snelwegparking in Heverlee op gang schoot - legde het streefdoel voor dit weekend op 50.000 controles. Door de actie aan te kondigen, hoopt de politie dat bestuurders niet onder invloed van alcohol of andere stoffen achter het stuur kruipen en alternatieven zoeken om zich te verplaatsen.

Bij een eerste actie op de E40 richting Luik vrijdagmiddag bleek in vier uur slechts één op de 1.177 gecontroleerde bestuurders in overtreding. Daarnaast werd de snelheid gecontroleerd van 3.650 voertuigen, waarbij er 47 geflitst werden. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 156 km/u.

“Positieve tendens”

Tijdens de vorige editie van het weekend, in juni vorig jaar, controleerde de politie in totaal 32.299 bestuurders. Daarvan bleek 2,24 procent in overtreding en 161 bestuurders zagen hun rijbewijs onmiddellijk ingetrokken. De federale politie sprak toen over een positieve tendens, want tijdens de voorgaande zomereditie bleek rond dezelfde periode nog 2,77 procent van de gecontroleerde bestuurders te veel te hebben gedronken.

Toch is er nog werk aan de winkel. In 2017 werden 4.210 ongevallen met doden of gewonden veroorzaakt door bestuurders onder invloed van alcohol. Dat komt neer op één ongeval om de twee uur of 11 procent van alle ongevallen met doden of gewonden.

‘Top Gear’ achterna

Ook minister van Justitie Koen Geens (CD&V) lanceerde vrijdag trouwens een filmpje dat de aandacht moet vestigen op de nieuwe strengere verkeerswet.