Food

Waarom boter op kamertemperatuur beter is voor je gerechten

Print

200 gram boter op kamertemperatuur. Het staat wel vaker op de ingrediëntenlijst als je een romige taart of vanille cake wil bakken. Maar waarom mag boter niet rechtstreeks uit de koelkast komen? Patissier Kelly Koopmans geeft antwoord in het Nederlandse dagblad AD.

Het klinkt banaal maar als een recept voorschrijft om boter op kamertemperatuur te gebruiken, doe je dat maar beter. Boter, die recht uit de koelkast komt heeft een andere temperatuur dan bijvoorbeeld bloem en suiker en kan je beslag doen schiften. “Een beslag dat aan het schiften gaat, is niet goed gemengd en zal eerder een korrelige structuur hebben’, zegt Koopmans aan het AD. “Het is belangrijk dat de ingrediënten die je gebruikt in je beslag dezelfde temperatuur hebben.”

Als het beslag toch schift, durft het wel eens in de vuilnisbak of gft-container te belanden. Niet nodig”, zegt Koopmans. “Als het beslag toch geschift is, kan je er met behulp van een haardroger een beetje warme lucht op blazen. De haardroger zorgt ervoor dat alle ingrediënten dezelfde temperatuur krijgen en dus beter gaan mengen. Fiasco vermeden.”

Ook kan je boter op kamertemperatuur beter opkloppen, bijvoorbeeld met suiker voor een taart of cake. Het zorgt met andere woorden voor een betere consistentie. “Opgeklopte boter kan de lucht beter vasthouden waardoor de andere ingrediënten beter opgenomen worden. Tijdens het bakken zet de lucht in de boter uit waardoor je een luchtige cake krijgt die gelijkmatig zal bakken.”

Niet te missen