Minister Geens (CD&V): “We zijn volop bezig om Belgische IS-kinderen uit Syrië terug te brengen”

Print
Minister Geens (CD&V): “We zijn volop bezig om Belgische IS-kinderen uit Syrië terug te brengen”

Ons land werkt samen met internationale organisaties om Belgische kinderen uit Syrië terug te brengen. Dat zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). De rechtbank verplichtte de Belgische overheid onlangs de kinderen terug te brengen. De moeders blijven voorlopig in Syrië.

Zo’n twee weken geleden heeft een rechter in kortgeding beslist dat ons land verplicht zes IS-kinderen met hun twee moeders vanuit een Syrisch vluchtelingenkamp moet terughalen. Het gaat om de voormalige IS-strijdsters Tatiana Wielandt (26) (foto) en Bouchra Abouallal (25) uit Borgerhout. De regering ging in beroep omdat ze niet akkoord was dat ook de moeders mee moesten. Maar de kinderen terughalen, dat wil de regering wél.

Al in 2017 besliste de regering dat kinderen van Syriëstrijders, die nog in Syrië zitten, terug naar ons land gehaald moesten worden, maar tot nu gebeurde er nog niets. Door de recente uitspraak in kortgeding komt de zaak in een stroomversnelling. “We zijn volop bezig om samen met internationale organisaties die kinderen uit Syrië terug te brengen”, zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V).

“De Koerden vinden dit niet aangenaam omdat ze vinden dat de moeders ook mee moeten. Dat zal nu voorwerp zijn van onderhandelingen tussen Buitenlandse Zaken en de Koerdische regering. De onderhandelingen zitten al redelijk ver”, zegt Geens. “De uitspraak gaat over zes kinderen, maar in de regio zitten nog iets meer kinderen.”