Duizendtal spijbelende scholieren protesteren voor het klimaat in Brussel: “Politiekers, get your shit together!”

Print
Duizendtal spijbelende scholieren protesteren voor het klimaat in Brussel: “Politiekers, get your shit together!”

Foto: amg

Vlaamse leerlingen spijbelen donderdag een eerste keer om te gaan betogen, voornamelijk in Brussel, voor het klimaat. Dat willen ze vanaf nu iedere donderdag doen, tot de politiek in ons land een écht engagement toont voor het klimaat, klinkt het. Het Europakruispunt voor station Brussel-Centraal liep donderdagvoormiddag helemaal vol. Intussen werd er ook al een spontane sit-in gehouden.

Zo’n duizend betogende leerlingen trokken naar Brussel, volgens de politie, en dat kon ook onze reporter ter plaatse vaststellen. Het enthousiasme bij de kinderen is enorm groot en het lawaai is overweldigend. Het volledige Europakruispunt was gevuld met leerlingen en spandoeken met talrijke opschriften. De slogans zijn luid en duidelijk in de drie landstalen: “Al wie niet springt is CO2”, “Fossil fuel its time to go”, “Change the system, not the climate” en “On est plus chaud que le climat.”

“De reden dat dit zo’n succes is, is omdat jullie hier allemaal zijn”, zei Anuna De Wever, een van de initiatiefneemsters. “En aan de leerkrachten die vinden dat we op school moeten zijn: we vinden dat onze stem niet langer genegeerd mag worden. Er zijn andere manieren om actie te voeren. Dat was toen 75.000 mensen betoogden tijdens de klimaatmars, maar dat is volledig genegeerd. Ons enige drukkingsmiddel is niet naar school gaan, net zoals een arbeider die staakt in zijn bedrijf. Wij doen hetzelfde met de regering. Politiekers, get your shit together!”

Klimaat centraal thema

Klimaat moet voor de jongeren een centraal thema worden in de volgende legislatuur en België kan op die manier in hun ogen een voortrekkersrol spelen op internationaal vlak. Indien er voor de jongeren geen toekomst blijkt te zijn door de klimaatopwarming, heeft naar school gaan schijnbaar geen zin meer.

“Natuurlijk heeft naar school gaan en studeren wel zin, maar alle wetenschap die daaruit komt, wordt genegeerd door de politici. Dat is een contradictie”, aldus Anuna De Wever.

Ook spontane sit-in

Voor de leerlingen is het duidelijk dat er bij de Belgische politici dus een gedragswijziging moet komen en ons land een voortrekkersrol moet opnemen. Op het protest waren ook enkele politici, zoals Meyrem Almaci (Groen) en Bruno Tobback (sp.a), maar bijvoorbeeld ook Studio Brussel-presentatrice Eva De Roo.

Na de betoging met het Jubelpark als eindstation trok de grote menigte weer de hoofdstad in. In de Belliardstraat hielden ze een spontane sit-in. De tunnels Wet, Jubelpark en Tervuren richting het centrum van Brussel waren even afgesloten voor het verkeer, maar zijn intussen weer open, meldt Mobiris op Twitter.

“Het is vijf voor twaalf voor het klimaat”

Maar niet alleen in Brussel werd er betoogd. Ook in onder andere Kortrijk kwamen leerlingen op straat. Twee meisjes van het Atheneum Pottelberg vertrokken om 10 uur met andere leerlingen naar het stadhuis met hun eisen. “Het is vijf voor twaalf voor het klimaat”, zeggen Amber Roelstraete en Ode Carron aan onze journalist in Kortrijk.

Uit Scandinavië

Het protest van jongeren voor het klimaat begon in Scandinavië, waar de Zweedse Greta Thunberg elke vrijdag spijbelt om met een spandoek aan het parlement te gaan zitten om te ijveren. Dat protest waaide over naar België. Het initiatief voor het protest in ons land komt van Anuna De Wever en Kyra Gantois van het Atheneum van Mortsel.