“We wilden gewoon spelen met een kalasjnikov”: verdachten van verijdelde aanslag in Nederland verdedigen zich

Print
“We wilden gewoon spelen met een kalasjnikov”: verdachten van verijdelde aanslag in Nederland verdedigen zich

Foto: Hollandse Hoogte / Laurens van Putten

Nederland is “zonder twijfel” aan een grote aanslag ontkomen door de arrestatie van de terreurverdachten afgelopen september. Dat zei de officier van justitie donderdag tijdens de eerste zitting tegen de zes mannen die verdacht worden van het beramen van een aanslag. Toch heeft Nederland “geen reëel gevaar gelopen”, benadrukte hij. Dat komt omdat de inlichtingendiensten de mannen op de korrel hadden en wisten te infiltreren in de groep. De verdachten zelf beweren dat ze “gewoon wilden spelen met een kalasjnikov”.

De mannen - tussen de 21 en 35 jaar - worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland en deelname aan een terreurorganisatie.

Aanslag op evenement

Volgens het Openbaar Ministerie wilden de mannen met kalasjnikovs en bomvesten een terreuraanslag plegen op een evenement. Op een andere plaats wilden ze een autobom laten ontploffen. Het is nog altijd onduidelijk welk evenement ze op het oog hadden.

De mannen komen uit Arnhem, Rotterdam, Vlaardingen en Huissen. Drie van hen waren donderdag aanwezig in de rechtbank in Rotterdam, de andere drie kozen ervoor om niet te verschijnen.

Een van de gearresteerde mannen is eind vorig jaar weer vrijgelaten. Hij is nu niet gedagvaard.

Verdachten wilden “spelen met kalasjnikov”

De zes terreurverdachten wilden slechts “spelen met een kalasjnikov”, of een ‘AK’ zoals zij het wapen noemen. Er waren geen plannen voor een aanslag, sterker nog, de verdachten zijn uitgelokt door een infiltrant van justitie. Dat betoogde de advocaat van verdachte Hardi N. en Morat M. in de rechtbank.

“Het OM heeft een groep gecreëerd en vrees voor een aanslag gecreëerd. Maar zonder het OM was er geen groep geweest”, aldus advocaat Serge Weening. Volgens hem is N. door de infiltrant tot iets gebracht wat hij anders niet zou hebben gedaan. “Hij is uitgelokt.”