Proces tegen Harvey Weinstein heeft een datum al lijkt uitstel waarschijnlijk

Print
Proces tegen Harvey Weinstein heeft een datum al lijkt uitstel waarschijnlijk

Foto: REUTERS

In Manhattan, New York is de datum van 6 mei vastgelegd voor de behandeling van de zaak van rond seksueel misbruik door filmproducent Harvey Weinstein. Daarbij is er wel de nuance dat datums voor processen in de VS nooit helemaal “vast”-liggen en dergelijke datums vaak uitstel ondergaan. Het is niet duidelijk hoe “vast” de datum van 6 mei ligt voor de rechter en de advocaten van Weinstein. Een woordvoerder van het gerecht in Manhattan noemde de datum van 6 mei “niet officieel” en “eerder benaderend”.

Hoogstwaarschijnlijk zullen de advocaten om uitstel vragen, temeer omdat er bij de aanklachten ook een collectieve of “class action” vervolging is ingediend door verschillende vrouwen.

Advocaat Elior Shiloh liet maandag al verstaan dat hij een uitstelperiode van zeven maanden fair zou vinden, “zodat meneer Weinstein zijn verdediging goed kan voorbereiden”.

Weinstein moet in Manhattan terecht staan voor seksuele agressie tegen een productie-assistente in 2006 en de verkrachting van een andere vrouw in het Doubletree Hotel in 2013. De beklaagde ontkent dat er activiteiten zonder toestemming zouden hebben plaatsgevonden.

Weinstein riskeert hiervoor minstens 10 jaar cel, maar dat kan nog oplopen door bijkomende kwalificaties van strafbaar gedrag.