Burgemeester Molenbeek na rellen oudejaarsnacht: “Vuilnisbakken in brand? Dat is een manier om te feesten”

In een opmerkelijk interview met ‘Terzake’ heeft burgemeester Catherine Moureaux (PS) van Sint-Jans-Molenbeek gereageerd op de rellen die op oudejaarsnacht plaatsvonden. “Eerst staken ze kerstbomen in brand en daarna vuilnisbakken”, klonk het onder meer. “Ik zou dat niet doen, maar ik stel vast dat dit in Frankrijk, België, Denemarken en Duitsland een manier om te feesten is.”

ehu

Cathérine Moureaux, de burgemeester van Molenbeek, ontkent dat er tijdens de voorbije oudejaarsnacht niet voldoende agenten gemobiliseerd zijn om de rellen in haar gemeente te voorkomen. Er is “voldoende gepland”, zegt ze dinsdag aan de VRT, in een reactie op de kritiek van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) op de aanpak van de rellen in Molenbeek en andere Brusselse gemeenten. De Crem stelt zich vragen bij de planning van de politie en pleit ook voor de eenmaking van de Brusselse politiezones.

Tijdens de oudejaarsnacht waren er 80 agenten aanwezig, zegt Moureaux. “Twee jaar geleden was dat nog 46 agenten. Nu zijn dat er al veel meer.” De interventie heeft in totaal 31 minuten geduurd. “Dat was snel, want er waren meer dan 200 jongeren op het plein.”

Wat de politiezone Brussel-West betreft, vindt Moureaux dat de financiering opgetrokken moet worden. “Nu hebben wij slechts 60 euro per inwoner voor onze politiezone, terwijl het gemiddelde in België 96 euro is.” Ze wil een afspraak maken met minister De Crem om daarover te praten. “Als wij 50.000 meer inwoners hebben dan de tijd waarin deze normen zijn vastgelegd, dan hebben we meer agenten nodig. Dat is mijn eerste prioriteit.”

© Stijn Tshibangu - Ngalula

Manier van feesten

“Eerst staken ze kerstbomen in brand en daarna vuilnisbakken”, aldus Moureaux nog in ‘Terzake’. “Ik zou dat niet doen, maar ik stel vast dat dit in Frankrijk, België, Denemarken en Duitsland een manier om te feesten is.”

De burgemeester zei ook dat er meer concerten moeten georganiseerd worden in Molenbeek: “als we geen feest voor onze jeugd organiseren, dan houden ze hun eigen feest,” zo klonk het.

Eerder dinsdag besliste het gemeentebestuur van Molenbeek om zich burgerlijke partij te stellen tegen de vandalen die tijdens oudejaarsnacht geweld hebben gepleegd.