© Hollandse Hoogte / Sabine Joosten

© Photo News

thumbnail: null
thumbnail: null

Voor 343 miljoen euro zwart geld aangegeven, vooral Luxemburgse en Zwitserse rekeningen

De dienst voor de fiscale regularisatie heeft vorig jaar 726 aanvragen ontvangen om zwart geld te witten. Die 726 dossiers zijn goed voor 343 miljoen euro zwart geld. Dat blijkt uit cijfers van minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) die zaterdag in De Tijd staan. Wie zwart geld heeft, kan dat ‘regulariseren’ door een heffing op de bedragen, die veelal in het buitenland zitten, te betalen.

De aanvragen en de aangegeven bedragen liggen lager dan vorig jaar. Toen werden 842 dossiers ingediend, goed voor een recordbedrag van 590 miljoen euro. Toch gaat het nog altijd om veel dossiers en grote sommen, want in 2016 werden slechts 341 dossiers en 178 miljoen euro aangegeven.

Zwitserse rekeningen

De meeste regularisaties hebben betrekking op niet-aangegeven Luxemburgse en Zwitserse rekeningen. De toenemende gegevensuitwisseling doet bij Belgen de vrees toenemen dat hun fiscale zonden alsnog boven water komen. Want ook al zijn die mogelijk fiscaal verjaard, strafrechtelijk verjaren ze zelden of nooit.

De dienst voor fiscale regularisatie werkte het voorbije jaar ook voor 554 miljoen euro aan dossiers af. Op die gewitte bedragen moesten de betrokkenen een heffing van 202 miljoen euro betalen. Sinds de start van de vierde regularisatieronde in 2016 bracht die de schatkist al 357 miljoen euro op.