woensdag 13 maart 2019 - Sport
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Tomiyasu en co kregen in de Emiraten een warm onthaal. AFP

asian cup (5 januari - 1 februari)

Ook Takehiro Tomiyasu, Wataru Endo en Danny Vukovic zijn van de partij

Vital Borkelmans wil stunten met Jordanië

Dit weekend gaat in de Verenigde Arabische Emiraten de Asian Cup van start. Met Vital Borkelmans als bondscoach van Jordanië, twee Kanaries bij Japan en een Genkie bij Australië kleurt het Aziatisch landenkampioenschap zowaar Limburgs.

Veel Europese clubs zitten verveeld met de timing. Maar ze kunnen er niet onderuit. Door de Asian Cup, de tegenhanger van ons EK voetbal, moeten ze een aantal van hun Aziatische spelers de komende weken willens nillens afstaan. Gastheer de Verenigde Arabische Emiraten opent het bal zaterdag om 17 uur Belgische tijd in Abu Dhabi tegen Bahrein. Over een viertal weken, op 1 februari, weten we wie regerend kampioen Australië, zelf opnieuw één van de topkandidaten, opvolgt.

Opvallend: aan deze editie van de Asian Cup zit ook een stevig “Limburgs” luik. STVV is met verdediger Takehiro Tomiyasu en Wataru Endo de grootste Belgische leverancier. Japan is ingedeeld in een poule met Oman, Turkmenistan en Oezbekistan. Op papier een makkie. Ook KRC Genk stuurt één van zijn zonen naar de Emiraten: Danny Vukovic is de nummer 2 bij Australië achter ex-Genkie Mathew Ryan. De Socceroos zitten in een groep met Syrië, Palestina en Jordanië. Bij de Jordaniërs vinden we zowaar twee rasechte Limburgers terug. Bondscoach is er niemand minder dan Vital Borkelmans. Hij wordt geassisteerd door landgenoot Stephan Van der Heyden. Truienaar Dimitri Lowette maakt deel uit van de medische staf.

Naast Genk en STVV vaardigen nog vier Belgische clubs een speler af: Club Brugge (Rezaei), Charleroi (Gholizadeh) en Eupen (Pouraliganji) zorgen voor een stevige ruggengraat bij Iran. OHL-doelman Thamsatchanan komt uit voor Thailand. (rco)

Meer over Vital Borkelmans

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws