© EPA-EFE

Saoedische vrouwen krijgen voortaan een sms als hun man wil scheiden

Saoedische vrouwen worden voortaan per sms verwittigd als hun echtgenoot bij de rechtbank een aanvraag tot scheiding indient. Dat heeft het ministerie van Justitie beslist.

“Vandaag stappen sommige mannen naar de rechter om een scheiding aan te vragen zonder dat hun vrouw daar zelfs van op de hoogte is”, zegt advocaat Nisreen al-Ghami. “De nieuwe regel zorgt ervoor dat vrouwen hun rechten kennen na een scheiding”, zo verwijzend naar alimentatiegeld. Daarnaast moet de aanpassing ervoor zorgen dat volmachten die voor de scheiding werden toegekend, niet worden misbruikt.

In de omzendbrief van het ministerie van Justitie die al-Ghamdi heeft verspreid, staat dat de nieuwe regel nauw aansluit bij de inspanningen van het ministerie om het plan van kroonprins Mohammed bin Salman om tegen 2030 een reeks economische en sociale hervormingen door te voeren, te realiseren.

Auto

Onder kroonprins bin Salman hebben vrouwen de afgelopen jaren al meer rechten gekregen in Saudi-Arabië. Vorig jaar werd het verbod voor vrouwen om met de auto te rijden opgeheven, en verschillende beperkingen rond het sociale leven van vrouwen en hun omgang met mannen werden versoepeld.

Toch hebben vrouwen volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch nog steeds de toelating van een man nodig om een paspoort aan te vragen, naar het buitenland te reizen, een beurs aan te vragen om in het buitenland te studeren, te trouwen of om de gevangenis te verlaten.