Nationale dopingagentschappen steunen WADA: “Rusland moet opnieuw geschorst worden”

Print
Nationale dopingagentschappen steunen WADA: “Rusland moet opnieuw geschorst worden”

Foto: AP

Het wereldantidopingagentschap (WADA) heeft woensdag de steun van zestien nationale antidopingagentschappen gekregen in haar strijd om inzage te krijgen in de werking van het Russisch antidopingagentschap (Rusada). De zestien agentschappen vragen het WADA Rusland opnieuw te schorsen. Rusland had tot 31 december om een WADA-delegatie toe te laten in Moskou, maar liet die deadline passeren.

Nederland, Australië, Oostenrijk, Canada, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Japan, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Polen, Singapore, Zweden en de Verenigde Staten vinden het onacceptabel dat het Russische nationale antidopingbureau Rusada zich ondanks toezeggingen niet heeft gehouden aan afspraken met het WADA.

Rusland riskeert opnieuw geschorst te worden. Het land liet anderhalve week geleden een WADA-delegatie met lege handen huiswaarts vertrekken “omdat de door het WADA gebruikte apparatuur niet gehomologeerd werd door Rusland”.

In september maakte het WADA nog een einde aan de schorsing van het Rusada, die drie jaar eerder was opgelegd na het bekend raken van een groot dopingschandaal.