Olympisch kampioene keirin stopt per direct door gebrek aan “plezier en motivatie”, concurrente minder voor Nicky Degrendele

Print
Olympisch kampioene keirin stopt per direct door gebrek aan “plezier en motivatie”, concurrente minder voor Nicky Degrendele

Foto: Photo News

Baanwielrenster Nicky Degrendele, wereldkampioene in de keirin, zal op de Olympische Spelen in Tokio geen rekening moeten houden met titelverdedigster Elis Ligtlee. De 24-jarige Nederlandse maakte vrijdag immers bekend per direct te stoppen met baanwielrennen. De gouden medaille van Rio 2016 mist het plezier en de motivatie, stelt ze in een verklaring op haar website.

“Ik miste de afgelopen tijd het plezier in wat ik deed en was steeds op zoek naar de noodzakelijke motivatie om er vol voor te gaan. Na lang wikken en wegen heb ik de knoop doorgehakt en ben ik eerlijk naar mezelf geweest en heb het besluit genomen om te stoppen met baanwielrennen.”

Ligtlee was vanaf haar entree op de baan in 2011 succesvol en grossierde in titels. Haar specialiteiten waren de sprint, 500 meter tijdrit en de keirin. Haar absolute hoogtepunt beleefde ze op de Olympische Spelen in 2016 in Rio, waar ze verraste met de gouden medaille op de keirin. Na Rio nam ze een lange rustperiode vanwege knieklachten. Op het WK begin dit jaar in Apeldoorn, waar Degrendele goud pakte in de keirin, behaalde ze brons op de 500 meter tijdrit. Ze reed in november nog de wereldbeker in Berlijn en dat blijkt nu haar laatste optreden op het hoogste niveau te zijn geweest.

“Hoe moeilijk deze keuze ook is, ik kijk terug op een mooie carrière en bedank iedereen; familie, vrienden, sponsoren, trainers en coaches van de KNWU die mij tijdens mijn topsportcarrière gesteund hebben. Het is nu tijd voor een nieuw hoofdstuk in mijn leven. We gaan kijken wat me dit gaat brengen.”