Trump benoemt derde kabinetschef in twee jaar tijd

Print
Trump benoemt derde kabinetschef in twee jaar tijd

Mick Mulvaney, de nieuwe stafchef van het Witte Huis Foto: EPA-EFE

De Amerikaanse president Donald Trump heeft ultraconservatief Mick Mulvaney, zijn huidige begrotingsdirecteur, benoemd tot kabinetschef ad interim. Hij volgt John Kelly op.

De president maakte vorige week bekend dat John Kelly, zijn meest naaste medewerker, zou opstappen eind dit jaar. De relatie tussen de twee was de voorbije maanden serieus bekoeld. Hoewel oud-generaal Kelly ideologisch vaak op dezelfde lijn zat als Trump, bijvoorbeeld inzake immigratie, kon hij zich niet vinden in Trumps stijl en aanpak.

Na dagen van speculatie heeft Trump nu dus een opvolger gevonden. Verschillende andere kandidaten, zoals Nick Ayers, stafchef van vicepresident Mike Pence, zegden een voor een af. De taak om Trump te behoeden voor meer controverse komt nu terecht op de schouders van zijn huidig begrotingsdirecteur Mick Mulvaney. Hij was in het verleden actief als parlementslid en geldt als ultraconservatief.

Het zal de derde keer zijn dat Trump van stafchef wisselt, nadat in juli 2017 ook al Reince Priebus na enkele maanden dienst vertrok. Kelly, kortstondige minister voor Binnenlandse Veiligheid tijdens de eerste zes maanden van Trumps presidentschap, moest als opvolger orde op zaken te stellen in het Witte Huis, waar toen chaos heerste.

Trump had op dat moment al de directeur van de FBI wandelen gestuurd. Ook was Robert Mueller al aangesteld als speciale aanklager in de Rusland-affaire.