zondag 9 december 2018 - Limburg
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Eén miljoen om oude ambachten voor nageslacht te bewaren

Van stadswijn tot bier op eeuwenoude wijze

HASSELTVlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) trekt 1 miljoen euro uit om oude beroepen weer hip te maken. Dat budget kende hij deze week toe aan 27 vakmannen en -vrouwen. “De beurzen geven hen de ruimte om tot twee jaar intensief samen te werken met iemand die bij hem of haar in de leer wil gaan”, zegt Gatz. Onder de steuntrekkers bevinden zich meesters in de edelsmeedkunst, het borduren en het wagensmeedwerk. Ook enkele Limburgse projecten vallen in de prijzen.

Maarten Houbregs en Stefaan Huybrechts gaan op zoek naar het beste bier met oeroude, inmiddels vergeten technieken. hbvl

Meester Stefaan Huybrechts (49, Bilzen)

Leerling Maarten Houbregs (32, Genk)

Zoektocht naar ‘nieuw oud’ bier

BILZEN/GENK Stefaan Huybrechts en Maarten Houbregs brouwen op eeuwenoude technieken en hebben één doel: een echt bier maken, net zoals vroeger. Of een craftbeer, zoals dat met een duur woord heet.

Yves Beeken brouwt al jaren bier met ‘stadsdruiven’. hbvl

Meester Yves Beeken (60, Hasselt)

Leerling Isabelle Verbruggen (31, Genk)

Wijn van de Granata’s Discobar

GENK/HASSELT Isabelle Verbruggen wil in de Vennestraat, het gastronomische hart van Winterslag, stadswijn maken. “Het idee is niet nieuw”, zegt ze. “In Hasselt doet Yves Beeken het al jaren, met succes. Vroeger had elke Vlaamse stad een kleine wijngaard.”

Lief Van Himbeeck tussen haar werk.Tom Palmaers

Meester Lief Van Himbeeck (60, Leut)

Leerling Saskia Aelen (33, Brussel)

De badkamers van de koning

LEUT/BRUSSEL Hoewel ze de nationale en internationale pers haalde met haar schitterende kunstwerken, was het voor Lief Van Himbeeck toch bijna een halve eeuw zoeken naar een opvolger, die brood ziet in het beschilderen van tegels. Tot ze onlangs Saskia Aelen erover aansprak.

Nieuwe Video's