© Stampmedia Jongerenmedia-Agentschap

Vrijwilligers Café Anoniem bezorgen daklozen al 25 jaar een warme thuis

5 december is het Internationale Dag van de Vrijwilliger. De studenten journalistiek van de PXL Hogeschool Hasselt gingen op zoek naar opvallende verhalen van vrijwilligers. Mensen in armoede ervaren vaak drempels, onder andere op financieel, sociaal en cultureel vlak, waardoor de weg naar hulp bemoeilijkt wordt. Café Anoniem probeert die barrière opzij te schuiven en de daklozen van Hasselt en omgeving een warme thuis te geven. Deze plek wordt gerund doteleor 16 vrijwilligers en zes professionele opbouwwerkers van RIMO Limburg vzw.

Stampmedia Jongerenmedia-Agentschap

Met vijf basisfuncties streeft Café Anoniem in Hasselt al sinds 1993 naar een effectieve werking: een zeer laagdrempelige toegang zodat iedereen zich welkom voelt, CAW-hulpverleners aanbieden die bezoekers naar de juiste dienstverlening leiden, zinvolle dag- en vrijetijdsbestedingen ontwikkelen, inzetten op de groei van hun bezoekers door hun veerkracht, kritische bewustzijn en zin voor participatie aan de maatschappij te stimuleren en werken aan de oorzaken van hun uitsluiting en achterstelling.

“Vrijwilligers zijn hierbij een zeer grote meerwaarde”, legt opbouwwerker van Café Anoniem Linda Bleukx uit. “Zonder hun inzet zou dit initiatief niet leefbaar zijn.” De vrijwilligers zorgen ervoor dat Café Anoniem zes dagen op zeven geopend is, dat het een gezellige ontmoetingsplaats is met onder andere was- en douchemogelijkheden, betaalbare maaltijden, computers met gratis wifi en een oplaadstation voor mobiele telefoons. Daarnaast is er drie dagen per week een CAW-hulpverlener aanwezig. “De deur van Café Anoniem staat voor iedereen open”, luidt het.

Zelfzorg

“Er melden zich regelmatig nieuwe kandidaat-vrijwilligers aan”, vertelt Bleukx. “Wederzijds respect en een rechtvaardigheidsgevoel spelen natuurlijk een belangrijke en doorslaggevende rol wanneer je je wil inzetten voor kwetsbare groepen, maar vrijwilligers doen het ook vaak uit zelfzorg. Dan willen ze met vrijwilligerswerk eveneens een invulling geven aan hun eigen leven, bijvoorbeeld door sociaal isolement of werkloosheid.’

In 1985 riepen de Verenigde Naties 5 december uit tot ‘Internationale Dag van de Vrijwilliger’. Met deze dag willen ze vrijwilligerswerk wereldwijd in de kijker zetten.

© 2018 - StampMedia - Dagmar Liesens

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio