Twee zussen exposeren samen

Lieve Stas (Diest) en haar zus Berthy, schrijversnaam Ina Stabergh (Bekkevoort), stellen in december samen hun werk tentoon in het gemeentehuis te Bekkevoort. "Onze roots liggen in Loksbergen waar grootvader Prosper koster was bij pastoor Cuppens. Samen met vier andere zussen groeiden we op in Bekkevoort. We hopen heel wat kennissen van vroeger en nu te ontmoeten", zeggen beiden.

Fred Jonckers

Als je goed kijkt naar hun schilderijen en foto's, met en zonder woorden, dan zie je dat de natuur overal intens aanwezig is en dat hun sociaal engagement nooit veraf is. Misschien studeerden ze juist daarom voor lerares. Allebei mochten ze les geven in de 'Demerstraat' te Diest. Ina werd in 2006 tot eerste stadsdichter van Diest verkozen, zij was ook de eerste vrouwelijke stadsdichter van Vlaanderen. Samen met Fred Jonckers, haar partner, heeft zij in Diest jarenlang de Literaire Culturele Kring Apollo geleid en elke maand een schrijver uitgenodigd. Ook in Bekkevoort, Tielt-Winge en Harderwijk (zustervereniging in Nederland) mochten zij meermaals een auteur uitnodigen in de raadzaal of in de bibliotheek. Ondertussen staat Stabergh op de derde plaats in de top 10 van de meer dan 2000 permanent geplaatste gedichten - van dichters uit Vlaanderen en Nederland - in de open ruimte. Zie: https://straatpoezie.nl/

'De maand december is voor ons héél speciaal. Creatief werk mogen tonen in het dorp uit onze jonge jaren is fantastisch. Het is een mogelijkheid om oude en nieuwe kennissen te ontmoeten in het gemeentehuis. Voor de gelegenheid leggen we een boek waarin men herinneringen, anekdotes of zomaar een zin of woord kan opschrijven. Hiermee zullen wij op creatieve wijze iets maken om ten gepaste tijde te tonen aan het grote publiek,' zeggen Ina en Lieve. Ina schrijft sinds 1980 gedichten, verhalen en romans. In 2006 kreeg zij, al schilderend met de kleinkinderen, de smaak te pakken om ook die creatieve toer op te gaan. Enkele jaren geleden werd zij ook lid van de Halense Kunstkring. Typerend voor haar huidige werk is de combinatie van elementen uit de natuur met poëzie gevisualiseerd op doek. Zus Lieve is al eerder bezig met het weergeven van haar gedachten, gevoelens en verhalen op doek in kleur en met allerlei elementen uit haar omgeving.'Rood is voor mij de kleur van de vrije expressie,' zegt Lieve.'Niemand schrijft alleen voor zichzelf, je wil het delen en hoopt er een reactie op te krijgen. Ook schilderijen wil je tonen aan een publiek,' vindt Ina. Zo konden zij allebei reeds meermaals deelnemen aan groepstentoonstellingen; o.a. in Halen, Hasselt, Herkenrode, Hasselt, Diest, Breda en in de Plantentuin van Meise waar Ina door FedOS werd bekroond met de Poëzieprijs 'Natura Artis Magistra'. Onlangs werd zij ook laureaat te Torhout in de Poëzieprijs 'Met Open Blik - 100 jaar Groote Oorlog'. De Erfgoedraad van de gemeente Bekkevoort bekroonde haar gedicht VREDE om permanent te worden geplaatst bij de 'Vredesboom' die werd geplant naar aanleiding van het einde van de Eerste Wereldoorlog. De zussen Stas zitten niet stil. Zo werkt Ina momenteel aan 'De Tocht naar het Licht', een roman over 400 jaar Gasthuiszusters Augustinessen in Diest. Het boek zal in het herdenkingsjaar 2019 worden voorgesteld. En zus Lieve schildert voort. Terwijl hun jongste zus Marleen al enkele keren de 'Dodentocht' (100 km) van Bornem wandelde. Maar ook de andere zussen zijn 'bezige bijen' en kom je hier en daar wel eens tegen. De tentoonstelling is te bezoeken van 1 tot en met 30 december in het gemeentehuis te Bekkevoort, Eugeen Coolsstraat, 17. Op werkdagen is het open van 9 tot 12 uur, op woensdag ook van 13.30 tot 15.30 en donderdag van 17 tot 20 uur. Het gemeentehuis is gesloten op 24,25,26 en 31 december.

Aangeboden door onze partners