Schauvliege wil luchtvaarttaks: “Het is te goedkoop om te vliegen”

Print
Schauvliege wil luchtvaarttaks: “Het is te goedkoop om te vliegen”

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) Foto: Photo News

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) wil een luchtvaarttaks op Europees niveau. “Het is op dit moment veel te goedkoop om te vliegen. Je betaalt niet mee met de milieuschade die wordt aangericht, zei Schauvliege in Villa Politica.

Schauvliege vindt dat we met zijn allen een inspanning moeten maken voor het milieu, maar dat bepaalde sectoren zoals de industrie, lucht- en zeevaart te weinig worden geviseerd.

“Het is op dit moment veel te goedkoop om te vliegen”, vindt de politica. Daarom wil ze op Europees vlak een luchtvaarttaks invoeren, omdat wie vliegt momenteel niet meebetaalt voor de aangerichte milieuschade. België zou zo’n taks niet op zijn eentje kunnen invoeren, omdat consumenten dan vanaf Nederland of Frankrijk zullen vliegen.

Schauvliege zegt dat ze er zich van bewust is dat ze onpopulaire maatregelen wil nemen om een leefbare planeet voor “onze kinderen en kleinkinderen achter te laten”. Ze zou zelfs verder dan een vliegtaks willen gaan: “Ik vind dat je naar een algemene klimaat- of CO2-taks moet gaan.” Zo zouden producten die minder goed zijn voor de CO2-uitstoot minder aantrekkelijk worden en niet zomaar ingevoerd kunnen worden vanuit buiten Europa.