Amateuristische drugboer in Kinrooi opgepakt in Duitsland als koerier

Print
Amateuristische drugboer in Kinrooi opgepakt in Duitsland als koerier

Foto: Hollandse Hoogte / Cynthia Boll Photography

Tongeren / Kinrooi -

Een man die met een amateuristische cannabisplantage in Kinrooi begon moet mogelijk twee jaar de cel in. Naast de gevangenisstraf en de daarbij horende boete van achtduizend euro moet de man mogelijk ook nog opdraaien voor een stroomfactuur van bijna 29.500 euro en een verbeurdverklaring van 79.000 euro aan vermogensvoordelen. Die mogelijke zware kosten hebben ertoe geleid dat de man opnieuw in de fout is gegaan en momenteel in een Duitse cel zit.

De man had enkele jaren geleden voor 2.000 euro aan schulden bij elkaar gegokt. Nadat zijn schuldeisers hem enkele jaren met rust lieten eisten ze die schuld in de zomer van 2016 op. De man werd bedreigd en geslagen maar kon de schuld niet betalen.

Daarna werd er volgens de man dag ingebroken in een woning op de Huikenstraat in Kinrooi, waar hij regelmatig verbleef. Daarbij zou er op amateuristische wijze in twee ruimtes een plantage van 760 planten in de woning zijn ondergebracht. Het Openbaar Ministerie gelooft het verhaal van de inbraak niet en vermoedt dat de man de plantage zelf opstartte om zijn schulden af te betalen.

Voor die plantage vond overigens een stroomdiefstal en een illegale aftapping van water plaats. Hierdoor ontstond een waterlek. De plantage werd uiteindelijk ontdekt op 1 februari 2017, toen de politie binnenviel na een melding van de buren over een sterke cannabisgeur.

Voor het waterlek kreeg de man al een waterfactuur van enkele duizenden euro’s voorgeschoteld. Omdat hij die niet kon betalen werd die factuur door zijn ouders betaald. Bij de bespreking van zijn zaak met zijn advocate werd de man ook geconfronteerd met de schade-eis van Infrax van 29.429 euro en de verbeurdverklaring van de geschatte winst die bijna 79.000 euro bedraagt.

Om zijn ouders die financiële problemen te besparen zou hij zich volgens zijn advocate als koerier laten gebruiken hebben. “Ik kreeg vorige week een alarmerend bericht van zijn ouders”, zo begon de advocate haar pleidooi. “Mijn cliënt is in Duitsland opgepakt en zit daar in de gevangenis. Hij moest een pakketje vervoeren en waarschijnlijk zaten daar drugs in. Daardoor kan hij niet hier zijn.”

De advocate vroeg om de verbeurdverklaring ongegrond te verklaren omdat haar cliënt geen winst gemaakt zou hebben omdat alle oogsten mislukt waren. De stroomdiefstal en de teelt van de cannabis betwistte ze niet.

Vonnis op 19 december.