Aangeboden door VLAM.

© VLAM

Lekker lokaal: 4 verrassende gerechten met varkensvlees

Wat van Belgische bodem komt is wat ons betreft nog altijd het allerlekkerst. Deze 4 verrassende gerechten met varkensvlees maak je dan ook met producten van bij ons.

Aangeboden door VLAM.

Varkensvlees van bij ons

Ga altijd voor varkensvlees van bij ons. In België zijn er vier erkende rassen: het Belgische Landras, het Belgisch Negatiefras, het Piétrainras en het Belgische Large White-ras. De beestjes worden met zorg grootgebracht en krijgen afwisselende voeding, zodat hun vlees mals en sappig is.

Belgische varkens worden meestal geslacht als ze ongeveer 6 maanden oud zijn en 100 (!) kilo wegen. Omdat ze gevarieerde voeding krijgen en goed worden verzorgd, is varkensvlees van bij ons mals, sappig en mooi roze of blank van kleur. Let er dus altijd op dat je lokaal (of in elk geval Belgisch) varkensvlees koopt. Dan haal je altijd kwaliteitsvlees in huis.

Hoor je het in Keulen donderen wanneer je namen als Brasvar, Duke of Berkshire, Duroc D’Olives, Glorius en Mangalica hoort? Ontdek dan snel meer over deze lokale varkensrassen in opmars.

Misverstanden over het vetgehalte in varkensvlees

Veel mensen denken onterecht dat varkensvlees ongezond is en veel vetten bevat. Niets is minder waar. Varkenshaas bijvoorbeeld is een mager stuk varkensvlees, dat weinig verzadigde vetten bevat, maar wel vol zit met eiwitten en mineralen. Je kunt het dus ook prima eten als je op vet let.

Meer weten over de plaats van varkensvlees in een gevarieerde voeding? Dat tonen we je hier.

4 verrassende gerechten met varkensvlees

1. Varkenshaasje met biersaus en broccolipuree

Je bereidt dit varkenshaasje met maar liefst twee zalige lokale producten: Corsendonk-kaas en Corsendonk-bier. Het donkere bier met zijn fijne toets van bittere chocolade past perfect bij de smaak van het varkensvlees. De gesmolten romige Corsendonk-kaas maakt het gerecht helemaal compleet. Zá-lig van bij ons!

Dit heb je nodig:

  • 1 varkenshaasje
  • Olijfolie
  • Bakboter
  • 2 sneetjes Corsendonk kaas
  • 1 takje rozemarijn
  • 150 ml vleesbouillon
  • 150 ml bruin Corsendonk bier
  • Sausbinder
  • 1 koffielepel honing

Voor de broccolipuree:

  • 2 broccoli’s
  • 2 uien
  • 3 eetlepels zure room
  • 600 g aardappelen

Het recept:Snijd de broccoli in roosjes en was ze grondig. Schil de aardappelen en snijd in stukken. Pel de uien en snijd in kwarten. Kook de aardappelen gaar in licht gezouten water samen de uien. Voeg de laatste 10 minuten van de kooktijd de broccoliroosjes toe. Giet af en zet apart.

Bak het varkenshaasje rondom bruin in olijfolie en weinig boter. Laat nog enkele minuten verder garen. Snijd het varkenshaasje in medaillons en leg op elk stukje een op maat gesneden plakje kaas. Laat de kaas smelten in de oven.

Laat voor de saus de jus van het varkensvlees, het bier en het takje rozemarijn even inkoken. Verwijder de rozemarijn en dik de saus eventueel in met een beetje sausbinder en voeg de honing toe. Breng op smaak met peper en zout.

Pureer de aardappelen met de broccoli en voeg de zure room toe. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Schenk wat saus op het bord, schik het vlees op de saus en schep er wat broccolipuree naast.

2. Rodekoolsoep met varkenskrokantjes

De soep maak je van rode kool en appels van Belgische bodem. De smaken passen heel goed bij de smaak van het varkensvlees.

Dit heb je nodig:

  • 400 gram varkensmignonnette
  • Een halve rode kool
  • 1 appel
  • Handvol rucola
  • 80 cl kippenbouillon
  • 30 gram boter
  • Paneermeel
  • Bloem
  • 2 eieren
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Het recept:Snijd de rode kool en appel fijn. Stoof alles gedurende 10 minuten aan in een stoofpot. Voeg de kippenbouillon toe en laat 20 minuten zacht koken. Mix alles goed door, kruid met peper en zout en houd warm in de stoofpot.

Snijd de mignonnettes in stukjes van 2 cm bij 2 cm. Wentel elk stukje eerst in de bloem, daarna in het eimengsel en als laatste in het paneermeel. Bak de varkenskrokantjes bruin in een antikleefpan.

Serveer de soep in diepe borden. Voeg als laatste de varkenskrokantjes toe.Versier eventueel nog met wat rucola.

3. Varkensreepjes met appel

Voor deze varkensreepjes met appel gebruik je het liefst appels en varkensvlees van Belgische bodem. Wel zo lekker en lokaal is altijd beter. Appel en varkensvlees zijn een match made in heaven.

Dit heb je nodig:

  • 500 g varkensvlees, in reepjes
  • 2 appels
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 2 eetlepels zure room
  • Een klontje boter
  • Peper en zout

Het recept:Schil de appels, snijd ze in kwarten, haal er het klokhuis uit en snijd het vruchtvlees in mooie parten.

Kruid de varkensreepjes met peper en zout.

Zet een braadpan op het vuur en smelt hierin de boter. Bak het varkensvlees in de hete boter gedurende 3 minuten. Schep het vlees uit de pan.

Bak de appelparten in de pan op hoog vuur en schenk er de ahornsiroop over. Bak tot de appels een mooi kleurtje krijgen. Voeg dan de room toe en roer goed door. Laat 2 minuten zacht inkoken. Voeg het vlees toe en breng opnieuw aan de kook.

4.Orloffgebraad met Passendale

Het varkensgebraad vul je met sneden Passendale. Deze West-Vlaamse kaas past door zijn zachte smaak heel goed bij varkensvlees.

Dit heb je nodig:

  • 1 kilo varkensgebraad
  • 6 sneden Passendale Classic
  • 3 sneden gekookte ham
  • 2 tomaten
  • Provençaalse kruiden
  • 1 handvol basilicumblaadjes, gehakt
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Het recept:Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de tomaten in schijfjes, de sneden Passendale in twee en de sneden ham in vier.

Snijd het gebraad in plakken van 1 cm dik zonder volledig door te snijden zodat de plakken nog aan elkaar vastzitten. Kruid lichtjes met peper en zout en steek in elke opening een halve snede Passendale, een kwart snede ham en een schijfje tomaat.

Bestrooi met Provençaalse kruiden en steek twee brochettestokjes door het gebraad heen zodat het één geheel blijft. Leg het vlees in een ovenschaal, bedruip met een beetje olijfolie en zet 40 minuten in de oven. Bedek het varkensvlees dan met aluminiumfolie en laat het nog eens twintig minuten bakken.

Laat het gebraad vijf minuten afgedekt rusten en snijd het dan in plakken. Dien warm op met een beetje braadvocht en de basilicum.

Lekker met prinsessenbonen en gekookte aardappelen.

Varkensvlees verrassend veelzijdig. Ontdek meer.

Op zoek naar verrassende recepten met lokaal varkensvlees.Laat je hier inspireren.