Historisch: Marslander InSight landt op rode planeet

Print
Het was nagelbijten: zou Marslander InSight landen of crashen op de rode planeet? De echte afdaling werd rond 20.45 uur Belgische tijd ingezet, en om 20.54 uur was het duidelijk: InSight is met succes geland op Mars na een helse tocht, want bij de landing konden allerlei zaken misgaan.

De laatste minuten van de vlucht zijn feilloos verlopen. Om 20.54 uur Belgische tijd stond Insight op Mars, in het vluchtleidingscentrum brak applaus en gejoel los, mensen omarmden elkaar. “Perfecte scenario”, klinkt het bij wetenschappers.

De afdaling van de InSight bleek een helse tocht: het ruimtetuig kwam met een snelheid van bijna 20.000 kilometer per uur de atmosfeer van Mars binnen. In minder dan 7 minuten tijd moest het toestel die duizelingwekkende snelheid kunnen afremmen. Het werd beschermd van de hoge temperaturen tijdens de afdaling dankzij zijn hitteschilden. Om 20.50 uur daalde InSight aan 3000 meter per seconde. Eenmaal het 400 meter per seconde reisde werd de parachute succesvol geopend.

De missie kost zo’n 650 miljoen dollar. Wetenschappers zullen dankzij InSight aardbevingen, de inwendige temperatuur van Mars en de rotatie van de planeet kunnen bestuderen. Dit is voor het eerst dat wetenschappers ‘Marsbevingen’ proberen te detecteren.

InSight bereikte Mars na een reis van ongeveer 485 miljoen kilometer, zo’n 7 maanden. De InSight werd op 5 mei gelanceerd.