Kauliller Molenvrienden halen "de plenk eruit"

Print

Kaulille

Bocholt - De Kauliller Molenvrienden hebben 'een boerenjaar' achter de rug. Er vonden heel wat activiteiten plaats in en rond de molen die van het gebouw een levende molen maken. Om het molenseizoen symbolisch af te sluiten, haalden de molenaars de stormplanken uit de wieken. "De plenk eruit", zo noemen de molenaars het.

Het begon allemaal met een geslaagde Winterse Molendag in februari en het werd alleen maar beter. Tijdens de warme zomer werd er minder gemalen op de Sevensmolen, de wind liet het door de drukkende hitte afweten. Maar aan belangstelling was er geen gebrek. Met het telsysteem voor bezoekers werden er 2.000 geïnteresseerden geteld. Tijdens de Vlaamse en Limburgse molendagen en wandeltochten van Wandel Mee kwamen heel wat bezoekers in kijkje nemen in de molen.

De proefveldjes met de verschillende granen werden ingezaaid en begeleid door mensen van het Biotechnicum in Bocholt. De veldjes en de activiteiten errond trokken de aandacht, het maaien met de zeis en het dorsen met de vlegel vonden bezoekers spectaculair. Ook de Open Monumenten Dag was een schot in de roos met een 500-tal bezoekers, prachtig weer en gratis een vliegshow. De dag was gekoppeld aan de tweede Grenzeloze Molendag waarmee de vzw Molennetwerk Kempen~Broek de 47 wind- en watermolens in het gebied op de kaart plaatst. De in 2017 uitgegeven molenfietskaart werd een succes en er is al een herdruk 2018. De samenwerking tussen de molenverenigingen van Belgisch en Nederlands Limburg wordt trouwens steeds intenser. Mede daardoor werden de Kauliller molenvrienden door de Bocholter cultuurraad uitgeroepen tot culturele vereniging van het jaar.

De reüniegroepen van de 65- en 70-jarigen uit het dorp vonden hun weg naar de molen en kregen er een rondleiding van de molenaars. Begin november richtten de Molenvrienden een rondrit met terreinvoertuigen in langs verschillende molens in Bocholt en Bree. De rijders en begeleiders wisten het erg te waarderen. Ook de gemeente Bocholt doet er alles aan om van de molen een pareltje in haar toeristisch aanbod te maken. De molen kreeg in 2018 een grondige onderhoudsbeurt door de technische dienst van de gemeente. Door de goede samenwerking worden mogelijke problemen vroeg opgespoord en snel verholpen zodat grote restauraties beperkt blijven.

Op het einde van het seizoen halen de molenaars de stormplanken uit de wieken en geven daarmee symbolisch aan dat het molenseizoen erop zit. Ze noemen het “de plenk eruit”. Het is een geknipt moment om de vrijwilligers en medewerkers te bedanken voor hun inzet in en rond de molen. Bij deze gelegenheid werd er ook aangekondigd dat de Kauliller Molenvrienden de opbrengst van Open Monumentendag wil gebruiken om de bezoekers actief te betrekken. Zo wordt er een kweern aangekocht bij de molensteenmaker in Nijmegen, is een kleine molensteen die je met de hand bedient. Hiermee kunnen de bezoekers, vooral de kinderen, ervaren dat het malen van graan tot meel heel wat inspanning en energie vraagt. De gewichtjes van de weegschaal werden opgeknapt en dan kan er volgend jaar gewogen worden met de 'bascule'.

Binnenkort gaat de kerstversiering in de wieken en daarna gaat de molen een aantal maanden in rust tot april 2019. Intussen wordt er gewerkt aan de voorbereiding van nieuwe initiatieven.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio