VS vraagt bondgenoten om ban op telefoongigant Huawei

Print
VS vraagt bondgenoten om ban op telefoongigant Huawei

Foto: REUTERS

De Amerikaanse regering roept bondgenoten op om de Chinese smartphone- en netwerktechnologiegigant Huawei in de ban te doen. Dat schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van ingewijden met kennis van de zaak. Er zijn in Washington zorgen over risico’s met cyberveiligheid rond Huawei.

Naar verluidt hebben de Verenigde Staten contact gelegd met landen zoals Duitsland, Italië en Japan om hen te wijzen op de risico’s rond apparatuur van Huawei. Het bedrijf is een van ‘s werelds grootste smartphonefabrikanten en leveranciers van mobiele netwerktechnologie. Washington zou volgens de zakenkrant ook overwegen om meer financiële steun te verlenen voor telecomontwikkeling in landen die geen gebruikmaken van Huawei-apparatuur.

De Amerikanen betichten Huawei al langer van te nauwe banden met de Chinese overheid, waardoor gegevens van smartphonegebruikers makkelijk ingezien zouden kunnen worden. Washington beschouwt Huawei daarom als een veiligheidsrisico. Telefoons van Huawei zijn om die reden in de VS nauwelijks te krijgen.

Het bedrijf zelf ontkende enige ongepaste banden met de overheid te hebben. Wel mag Huawei in Australië niet werken aan draadloze technologie van de vijfde generatie (5G). Ook in het Verenigd Koninkrijk ligt de Chinese gigant onder het vergrootglas.

Sinds Donald Trump Amerikaans president werd en de handelsspanningen tussen Washington en Peking zijn opgelopen, is de kritiek op Huawei in de VS toegenomen.