© Jos Dessers

© Jos Dessers

© Jos Dessers

© Jos Dessers

© Jos Dessers

© Jos Dessers

Gespreksavond over armoede in Kermts dialect

In het kader van de universitaire dialectavonden lichtte Kermtenaar Stef Vandebroek op 13 november het thema ‘armoede’ toe. De avond werd muzikaal opgeluisterd door het bandje Goefolk met enkele populaire songs.

Jos Dessers

De gespreksavond vond plaats in het auditorium van UH Campus Oude Gevangenis en werd georganiseerd door Universiteit Hasselt in samenwerking met Veldeke Bels Limburg, Veldeke Hasselt en Vormingplus Limburg. Felix Bergers, coördinator van de Universiteit voor het Maatschappelijk Belang, heette het publiek in het Assers welkom en leidde spreker Stef Vandebroek in.

Als voormalig algemeen directeur van vzw RIMO Limburg (Regionaal Instituut voor Maatschappelijk Opbouwwerk) definieerde Vandebroek armoede als een netwerk van sociale uitsluitingen dat zich uitstrekt over meerdere gebieden van het individuele en collectieve bestaan. Het scheidt de armen van de algemeen aanvaarde leefpatronen van de samenleving, waardoor een kloof ontstaat die ze niet op eigen kracht kunnen overbruggen. De spreker wees op het oorzakelijk verband tussen weinig en/of aangepast onderwijs; geen, gevaarlijk of minderwaardig werk; onvoldoende inkomen; ongezonde en eentonige voeding; slechte en ongezonde huisvesting en veelvuldig ziek zijn. Ook de kinderarmoede in Limburg neemt toe en bedroeg in 2017 13,76 procent tegenover 12,82 procent in 2016, terwijl de wachttijd voor een sociale woning in onze provincie gemiddeld vijf jaar bedraagt. Na zijn uiteenzetting werden nog vragen door de toehoorders gesteld die een geanimeerde gedachtenwisseling op gang brachten.

Voor een muzikale noot tijdens de avond zorgde het bandje Goefolk uit Hasselt met Alfred Duchateau (zang, gitaar en mondharmonica), Patrick Moonen ( EWI, mondharmonica en accordeon) en Griet Noelanders (zang). Het trio en de liedjes die ze ten gehore brachten, werden voorgesteld door Marco Clerinx, voorzitter van Veldeke Hasselt vzw, die ijvert voor het behoud, de bescherming en promotie van het Hasselts dialect. Het was trouwens ook Marco die de songs van Hesselse teksten had voorzien.


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio